Kindergeld po rozwodzie dzieci w polsce

• Autor wątku Autor wątku Aga1303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga1303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam ,
Błagam o pomoc . Przed rozwodem mąż ubiegał sie o KINDERGELD pózniej był rozwód i Familienkase odp ,że on nie moze być wnioskodawcą a matka przebywająca z dziecmi w Polsce . Wysłałam wniosek i zasiłek został mi przyznany . Teraz chcą co chwile dokumenty nowe do wypełnienia . Może ktoś był w podobnej sytuacji i może mi pomóc?
Np chcą mój numer identyfikacji podatkowej w niemczech ale ja go nie posiadam bo to ex mąż pracuje i mieszka w DE

to się przenieś do .de, widocznie ex zrobił ci donos.

to moze bedzie pomocne:

berlinkaaa napisał:
To proszę mi podać przykład dziecka które mieszka w Polsce a ma niemiecki ID-STEUER , który od 11.2015 każda Familienkasse w BRD sprawdza.
Poza tym mam nawet przykład znajomego który pracuje w Berlinie a dziecko mieszka w Szczecinie.Familienkasse wysłało mu dokumenty do podbicia....Arbeitbescheinigung, Haushaltbescheinigung..podkreślili że tylko niemiecki się liczy, Schulbescheinigung i ID-STEUERNUMMER. Jeździł do Bundeszentrale für Steuern i Bürgeramt.W pierwszym mu powiedziano że dziecko nie ma meldunku i nie może dostać ID STEUERNUMMER tak jak dzieci zamieszkałe w Niemczech....I takie też prawo weszło że sprawdzają ten ID-STEUER każdego dziecka nawet dzieci niemieckich.W ciągu 14 dni znajomy nie przedstawił dokumentów które Familienkasse chciało i po miesiącu dostał decyzję odmową....gdzie pisało że dziecko jego nie posiada ID-STEUER na terenie Niemiec.
Poza tym wszędzie pisze o nowych przepisach ID-STEUER dziecka i każdy nowy formularz też posiada już miejsce na wpisanie tego numeru.
Kindergeld für Ausländer - Anspruch ohne deutsche Staatsangehörigkeit

ale mój wniosek był rozpatrzony pozytywnie i pobierałam KINDERGELD bez wpisywania tego numeru , a teraz dosłali nowe dokumenty do wypełnienia . Ja nigdy nie mieszkałam z dziecmi w Niemczech ani tam nie pracowałam , mój ex tam ma maledunek i zatrudnienie i to on zaczął załatwiać kindergeld tylko dostał odmowę z adnotacją ,że to właśnie ja jestem uprawniona do złożenia wniosku i tak też uczyniłam i przyznano mi zasiłek po roku oczekiwania . Tylko co chwilę chcą jakieś nowe dokumenty , na nowo papiery do wypełnienia wysyłają itp

dzieci maja obw niemieckie i matka-prawny opiekun?

dzieci mają obywatelstwo polskie i mieszkaja w Polsce na co dostarczałam do wniosku tłumaczenie meldunków , ja jestem prawnym opiekunem choć ex nie ma zabranych praw , ale przebywaja ze mna na terenie Polski , a z uwagi na fakt ze ex tam pracuje nalezy mi sie kindergeld z tym ze pierwszenstwo wyplaty ma kraj w ktorym mieszkaja czyli w polsce pobieram 500+ a roznice z niemiec ( to co przysługuje w niemczech na dwójkę pomniejszone jest o 500+ czyli dostaje jakies 600zł z niemiec)

hmm...

"Wann besteht sonst noch kein Anspruch auf Kindergeld?

Kein Kindergeldanspruch besteht, wenn der Ausländer für seine Kinder bereits im Ausland Leistungen erhält, die dem Kindergeld vergleichbar sind (§ 65 I S. 2 EStG). Um Missbrauch zu verhindern, plant die Bundesregierung befristete Einreisesperren gegen Ausländer, die Sozialleistungen durch falsche Angaben oder falsche Dokumente erschlichen haben. Ferner sollen Antragsteller die Steueridentifikationsnummer ihres Heimatlandes vorlegen. Die Bundesländer wollen die Auszahlung von Kindergeld zudem an den regelmäßigen Besuch des Schulunterrichts knüpfen."

Nie wiem czy tak można dalej robić, po tych zmianach z 2015 roku.

skoro przyznali to chyba tak , ja przecież o tym nie decydowałam tylko Familienkasse . Ja dostarczyłam wszystkie wymagane dokumenty : meldunek , pismo przewodnie w którym informowałam ,że jest to kontynuacja złożonego wniosku przez ex , że dzieci są ze mną w PL ,że pobieram na nie zasiłek też w PL ,że z mężem jestem po rozwodzie

nie rozumiem , ja mam zadzwonić do kogo?

Niestety bariera językowa :( , myslałam ,że może ktoś podzieli się własnymi doświadczeniami

Aga1303 napisał:

Przeczytałem ten artykuł, wszędzie podawane są frazy typu: mąż, żona, współmałżonek, rodzina - więc może problem jest, że to tyczy się rodziny bez rozwodu ?

Po rozwodzie ktoś musi mieć prawa rodzicielskie? Albo może są jakoś podzielone i to by się miało do kwoty i wyliczenia i tych formularzy, które do ciebie wysyłają. Trudny temat

Obecnie warunkiem wnioskowania o Kindergeld w sytuacjach gdy rodzice są po rozwodzie, jest prowadzenie gospodarstwa domowego, w którym przebywają dzieci. Oznacza to, że jeśli podczas rozwodu sąd przyznał opiekę matce, a na ojca nałożył alimenty i dzieci są zameldowane z matką w Polsce to ona powinna być wnioskodawcą o Kindergeld, nawet w sytuacjach gdy nie pracowała na terenie Niemiec. Warto pamiętać, że w takiej sytuacji wniosek nadal powinien być podpisany przez obydwoje rodziców i nie ma konieczności przedstawiania dodatkowych dokumentów poza unijnym aktem małżeństwa z datą rozwodu.

https://euro-tax.pl/blog/komu-nalezy-sie-kindergeld-w-przypadku-rozwodu-rodzicow/

czy ktoś może mi pomóc zrozumieć definicję niesamodzielnej działalności zarobkowej do KINDERGELD ( jestem zatrudniona w Polsce na umowę o pracę czy to jest niesamodzielna działalność ??? )

kurcze ja we wcześniejszych dokumentach błędnie zrozumiałam definicje niesamodzielnej pracy zarobkowej i podawałam tam swoje zatrudnienie na umowę o pracę z danymi pracodawcy mojego polskiego . POMOCY JAK TO TERAZ SKORYGOWAĆ ????:confused:

Powrót