Kindergeld pomocy!

• Autor wątku Autor wątku albania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

albania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.

Od dwóch lat staram się o Kindergeld z Niemiec i do tej pory nie udało mi się go uzyskać. Niemieccy urzędnicy gadają tylko, aby ich nie pospieszać. Czy w jakikolwiek sposób da się przyspieszyć proces przyznania tego zasiłku? W końcu ileż można czekać na coś co się należy.

Dzieci i socjale

cytat
Co najbardziej odczują Polacy w związku z nowymi zasadami przyznawania i przedłużania Kindergeld ?

Obywatele polscy pracujący w Niemczech, którzy posiadają dzieci w Polsce, a chcący nadal pobierać niemiecki zasiłek rodzinny, czeka ostra przeprawa z niemieckimi władzami administracyjnymi odpowiedzialnymi za weryfikowanie wniosków. Zaostrzenie procesu administracyjnego przy przyznawaniu lub przedłużaniu Kindergeld spowoduje zmniejszenia liczby osób, które otrzymają świadczenie. Po stronie rodziców ubiegających się o Kindergeld dojdzie do ogromnego nakładu pracy przy wypełnianiu wniosku i kompletowaniu wymaganych dokumentów. Część rodziców nie będzie spełniała w ogóle nowych kryteriów.

Ostatnia edycja:
prawie wszyscy ktorzy czekali tak dlugo ,kindergeld uzyskali z koncem tego roku

a tu info na ten temat

6 października w niemieckiej telewizji państwowej ZDF, w programie WISO, ukazał się krótki reportaż na temat aktualnej sytuacji w sprawach związanych ze świadczeniami rodzinnymi, tzw. Kindergeld. Materiał dotyczył konkretnie Polaków.

Kasa Rodzinna ostatecznie zatrudniła dodatkowy personel i obiecała, iż połowa jeszcze zaległych wniosków, tj. około 15 z 30 tysięcy zostanie rozpatrzona jeszcze do końca tego roku. Większości klientów doradzamy wstrzymanie się z podejmowaniem dalszych kroków prawnych. Tym bardziej, że od lipca 2014 obserwujemy rzeczywiście znaczące przyspieszenie w rozpoznawaniu spraw przez kasy rodzinne Bautzen i Chemnitz.

Czytaj więcej na Łatwiej o Kindergeld - Praca w INTERIA.PL

Ostatnia edycja:
Niemcy musza poukladac zalegle sprawy aby moc od nowego roku wprowadzic reformy w swiadczeniach socjalnych, bo jak wiemy prawo nie moze dzialac wstecz.

Czyli do końca tego roku powinienem dostać odpowiedź co do przyznania Kindergeld?

No tak, jak bedziesz w tej grupie 15tys wnioskow, bo jak wynika z tekstu "polowa z30tys wnioskow zostanie rozpatrzona fo konca roku"

belunia- dobrze napisane- PRAWIE WSZYSCY... :) ja czekam od lipca 2013, dokumenty złozone w kwietniu 2013 i nadal nic! :/

A jeśli do końca tego roku nie zostanie przyznane mojej rodzinie Kindergeld to dalej czekać czy może coś da się zrobić, aby to wszystko przyspieszyć?

albania.... a sama sie o to starsza, czy przez Urząd Marszałkowski? to pierwsza decyzja czy masz już nadany nr kg?

Sam się o to staram i już kiedyś zostało przyznane kindergeld, ale wtedy dostałem tylko wyrównanie pieniędzy za wcześniejsze lata pracy.

Witam mam problem z Kindergeltem moze od poczatku :czekalem na kindergelt ponad 2 lata ja mieszkalem i pracowalem w DE u niemca legalnie zona z dziecmi w PL w lipcu tego roku zamieszkalismy juz razem w DE syn chodzi tu do szkoly itd w koncu ruszyla sprawa tyle ze przyznali mi kindergelt od momentu zamieszkania z zona i dziecmi w DE za opzostaly okres dali odmowe motywujac ze nie dostarczylem im swistka o stanie rodziny bylo to dlamnie nie zrozumiale jaki stan rodziny jak jestesmy razem cale zycie co sie okazalo ze jest to zameldowanie z polski zaraz po odmowie zalatwilem ten swistek i odeslalem wraz z odwolaniem nie minelo 14 dni od mojej reakcji teraz ponoc maja 4 miesiace na rozpatrzenie ale juz sam zglupialem i nie wiem czy to wyplaca w stecz. na bierzaco zasilek placa. pozdrowienie przepraszam za byki :) prosze o porade lub info

Witam mam problem z Kindergeltem moze od poczatku :czekalem na kindergelt ponad 2 lata ja mieszkalem i pracowalem w DE u niemca legalnie zona z dziecmi w PL w lipcu tego roku zamieszkalismy juz razem w DE syn chodzi tu do szkoly itd w koncu przyznali nam tyle ze przyznali mi kindergelt od momentu zamieszkania z zona i dziecmi w DE za pozostaly okres dali odmowe motywujac ze nie dostarczylem im swistka o stanie rodziny bylo to dla mnie nie zrozumiale jaki stan rodziny jak jestesmy razem cale zycie co sie okazalo ze jest to zameldowanie z polski kture mieli ale nie wszyscy razem zaraz po odmowie zalatwilem ten swistek i odeslalem wraz z odwolaniem nie minelo 14 dni od mojej reakcji teraz ponoc maja 4 miesiace na rozpatrzenie ale juz sam zglupialem i nie wiem czy to wyplaca w stecz.to ponad 20 miesiecy . na bierzaco zasilek placa. pozdrowienie przepraszam za byki :) prosze o porade lub info[/QUOTE]

Powrót