Kindergeld przerwa w otrzymywaniu?

• Autor wątku Autor wątku ba8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ba8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Otrzymuje Kindergeld(tzn. moja mama na mnie), chciałbym na rok zrobić sobie przerwe w nauce(najlepiej wyjechac za granice w celach zarobkowych).
Czy po roku jak pójde na studia (moge znów powrócić do otrzymywania Kindergeld'u? Czy może podczas przerwania kontynuacji nauki, już do Kindergeldu nie moge powrócić?
:what:

prosze przeczytac uwaznie warunki otrzymywania K-g na stronie BafA, wszystko tam napisali

hmmm z tego co mi wiadomo BAFA to strona po niemiecku może jednak pomożesz mi odpowiedzieć na moje pytania:)

skoro Kindergeld to swiadczenie wyplacane przez panstwo niemieckie to trudno zeby opis na stronie byl po chinsku, czyzby brak checi chocby poszukania w necie?? zostaje tylko czekanie az ktos kawe na lawe... bo tak najprosciej
jesli masz problem to wykaz odrobine staran i zaangazowania jesli ktos ci podpowiada gdzie masz szukac informacji

ja już szukałem przed zadanie Wam tego pytania, pytałem się także innych osób. Tylko żadna się pod tym względem nie orientuje.
Dlatego postanowiłem zadać pytanie. A jeżeli nie chcesz mi pomóc tylko gnoić to po co w ogóle się odzywasz?

po pierwsze, nikt ciebie tu nie gnoi
po drugie, dostales info gdzie szukac
po trzecie, jesli nie satysfakcjonuje cie odpowiedz to wydrukuj sobie tekst zamieszczony na stronie BafA, idz do tlumacza, zaplac za jego wiedze (za nasza nie musisz) a wtedy on zaspokoi twoja ciekawosc, no chyba ze googlom odebrano mozliwosc prostego tlumaczenia

po 1 sam nie zapytałbym jak bym nie potrafił tego zlaleźć
po 2 wiem do czego służy google
po 3 widze że lubisz sie wywyższać i irytować innych,
po 4 żebyś zrozumiał tłumaczyłem szukałem przeglądałem ale znaleźć nie potrafiłem.
po 5 domyślam się że znasz odpowiedż ale na tym forum prawnym nie chcesz mi jej udzielić. To co Ty tu robisz pseudo prawniku to każdego tak doskakujesz i bulwersujesz swoim zachowaniem? bo z tego co widze po innych postach jest podobnie i w tym momencie zastanawia mnie Twoja obecność na tym forum. No ale narazie bardziej mnie obchodzi sprawa tego Kindergeldu, czyli mojego pytania na które Ty nie chcesz odpowiedzieć.
i jeszcze jedno taką pomoc jak Ty mi dales otrzymałem na tacy od wójka google, a nie o taką pomoc mi się rozchodzi.

ba8 napisał:
po 1 sam nie zapytałbym jak bym nie potrafił tego zlaleźć
po 2 wiem do czego służy google
po 3 widze że lubisz sie wywyższać i irytować innych,
po 4 żebyś zrozumiał tłumaczyłem szukałem przeglądałem ale znaleźć nie potrafiłem.
po 5 domyślam się że znasz odpowiedż ale na tym forum prawnym nie chcesz mi jej udzielić. To co Ty tu robisz pseudo prawniku to każdego tak doskakujesz i bulwersujesz swoim zachowaniem? bo z tego co widze po innych postach jest podobnie i w tym momencie zastanawia mnie Twoja obecność na tym forum. No ale narazie bardziej mnie obchodzi sprawa tego Kindergeldu, czyli mojego pytania na które Ty nie chcesz odpowiedzieć.
i jeszcze jedno taką pomoc jak Ty mi dales otrzymałem na tacy od wójka google, a nie o taką pomoc mi się rozchodzi.

zgadzam sie z toba w tym co napisales w 100%. Odpowiedzi naszego moderatora sa ...
wszyscy wiedza jakie sa jego odpowiedzi. i nie wiem czy wynika to przewaznie z jego niewiedzy czy poprostu nie ma ochoty pomagac innym. bo kochany moderatorze gdybys byl naprawde ok to w miejscu swojej wczeszniejszej wypowiedzi napisalbys poprostu ze nie wiesz tego i nie potrafisz pomoc.
nie chce cie martwic ale za swoja odpowiedz napewno dostaniesz upomnienie bo moderator Nurek68 twoja wypowiedzia napewno zostal urazony. ale nie martw sie mi sie za mojego posta tez oberwie.
powodzenia w uzyskaniu satysfakcjonujacej odpowiedzi

tytulem malego wyjasnienia

do ba8

1. znalezienie nietrudne wystarczy jakies 30 sek szukania - Voraussetzungen - www.arbeitsagentur.de
2. moze i wiesz do czego sluzy ale korzystanie z nich to juz inna bajka
3. widzisz? naprawde? proponuje zmienic okuliste, ten jest wyjatkowo kiepski
4. napisz ze ci sie nie chcialo i wolisz poczekac na gotowe, link z pkt1 znalazlem bardzo szybko
5 mam nadzieje ze teraz ty tez znasz
a pseudoprawnikiem nie jestem (patrz pkt3)

do monalita
sprawdz znaczenie slowa moderator, chyba pomylilas(les) je z jakims innym
nie chce cie martwic ale forum rzadzi sie okreslonymi regulami a za ich naruszanie dostaje sie upomnienia co niniejszym czynie bo cytowanie tekstu w swoim poscie niczego nie wnosi a jedynie zasmieca forum
a jesli chodzi o pomoc to chetnie jej udzielam w przypadku kiedy widze, ze ktos jej rzeczywiscie potrzebuje a nie zaslania sie lenistwem i indolencja bo woli jak ktos zrobi za niego i poda na tacy

szczerze nie obchodzi mnie to co teraz zrobisz, ale zastanawia mnie jedno czy Ty jestes taki gl... Czy tylko takiego udajesz. moze sie zastanów np. Nad taki faktem ze druga osoba ktora szuka pomocy nie zna danego jezyka:) teraz dopiero moge sobie to przetlumaczyc, ale wczesniej jak mialem to znalezc bo napewno polskiego hasla w google nie wystukales, ja osobiscie znam angielski francuski i ucze sie wloskiego, ciekaw jestem jak Ty bys cos znalazl w tych 2 ostatnich jezykach;>
Napisze jeszcze raz druga osoba po przeciwnej stronie monitora nie musi znac tego jezyka co Ty:)
Aaaa i jeszcze jedno sam wszystkich wkolo obrazasz!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
znaczenie slowa moderator rozumie doskonale. to chyba jednak ty za bardzo sie wczules w jego role i chcesz pokazac jaki jestes wielkij[jak mam ochote to pomogam jak nie mam ochoty to nie pomagam].wiekszosc ludzi ucieka sie do korzystania z tego forum zadajac pytanie glownie z przyczyny nieznajomosci jezyka. no bo jak sie czegos dowiedziec ze strony bafa skoro nie znaja tego jezyka. i nie chodzi tu o lenistwo ludzi czy czekanie az poda im sie gotowa odpowiedz na zadane pytanie.
jesli nie chcesz pomagac to sie pytam co ty tu wogole robisz?
przez mojego posta chcialam ci dac do zrozumienia zebys stal sie troszke bardziej wyrozumialy i czasem pomyslal zanim cokolwiek napiszesz min." zanim napiszesz posta sprawdz bledy ortograficzne"- a slyszales o czyms takim jak dysortografia???? wiec zanim na drugi raz zwrocisz komus uwage odnosnie bledow ortograficznych to pomysl czy ten ktos nie cierpi wlasnie na to zaburzenie.
a odnosnie upomnien-to wiesz co- mam to w nosie.mozesz dac mi kolejne upomnienie zebys poczul sie jeszcze bardziej waznym.
a tak na marginesie-moze czas najwyzszy dac upomnienie sobie? szkoda ze my forumowicze nie mozemy decydowac o moderatorach.gdyby byla taka mozliwosc to w 100% jestem pewna ze dawno juz bys stad wylecial bo ludzie nie lubia byc chamsko traktowani i gnojeni juz na dzie dobry.

Chyba jednak nie do konca doskonale... podaje ci za wiki "Moderator to osoba oceniająca jakość komentarzy na stronie WWW, kanale IRC, liście dyskusyjnej lub na forum. Celem moderacji jest zapobieganie trollowaniu, nadużyciu systemu komentarzy i zapewnieniu, że wpisy nie będą powodować kłótni. Moderatorzy dbają o przestrzegania zasad netykiety, a czasami również o czystość języka polskiego używanego w dyskusji poprzez zwracanie uwagi lub poprawianie błędów ortograficznych." to celem wyjasnienia
Nieznajomosc jezyka to nie jest przeszkoda uzyskaniu informacji, wystarczy uruchomic ciut wiecej niz 2 szare komorki i skorzystac z dobrodziejstw internetu. Jest kilka dobrych portali na ktorych mozna przetlumaczyc zarowno pojedyncze slowa jak i cale fragmenty tekstow, z czego rowniez korzystam przy poszukiwaniu informacji po francusku i hiszpansku (w obu jezykach nie znam wiecej niz kilkanascie slow)
Do twojej wiadomosci, slyszalem o roznych postaciach DYSgrafii, DYSortografii ale meczy mnie DYSkomfort czytania jesli musze sie domyslac co autor mial na mysli.
Dla tych ktorzy maja problemy, na stronie forum jest link do strony poprawiajacej bledy, po to wlasnie zostal tam umieszczony a zaslanianie sie zaswiadczeniami o roznych formach DYS... jest szczytem braku taktu wobec osob zmuszonych do czytania takich "wypocin".
Upomnienie dostalas za forme swojego poprzedniego posta a nie za jego tresc, taka jest wlasnie rola moda

witam
kurcze tu dopiero zrobiła się imprezka kto lepszy ile języków itp
:cool:
do nurek68 super jest Twoje hasło
pozdrawiam i podziwiam i gratuluję cierpliwości

widzisz ja chcialam ci tylko uzmyslowic zebys czesciej byl czlowiekiem a rzadzej "moderatorem sluzbista" na forum. strzez porzadku na forum-jestem jak najbardziej za. ale moze czasem moglbys sie ugryzc w jezyk i nie odpowiadac ludziom w taki sposob jak to czesto czynisz. skoro nie chce ci sie myslec nad wypocinymi ludzi dotknietymi tymi zaburzeniami to sie nie wysilaj i nie odpisuj na nie. na pewno znajda sie inni ktorzy to uczynia. wiesz nie jestem odosobnionym przypadkiem ktoremu nie podobaja sie twoje odpowiedzi, twoj stosunek do zadawanych pytan. nie rozumie tylko skad w tobie tyle jadu w stosunku do malych,bezbronnych forumowiczow. korzystam z tego forum od 2006 roku i musze ci powiedziec ze odkad sie pojawiles swoimi wyypowiedziami dosc czesto bulwersujesz ludzi. nie wiem-sprawia ci to przyjemnosc ze za posrednictwem tego forum mozesz komus dopiec.czujesz sie po tym lepiej? probuje cie rozgryzc ale masz twarda lupinke.
a i na koniec-"i zapewnieniu, że wpisy nie będą powodować kłótni" ty swoimi wypowiedziami bardzo czesto do tego dazysz.nie zauwazyles jeszcze tego?
naprawde czesciej warto byc "czlowiekiem"-zyskasz sobie naprawde wielu sympatykow!-to tylko taka moja mala sugestia.

pozdrawiam

ps.mam nadzieje ze mnie znowu nie ukarzesz upomnieniem, mimo ze moj post nie wnosi nic nowego do tematu.

zaczyna z tego wychodzi potezny offtop ale ostatni raz odpowiadam
gdybym byl "sluzbista" to za naruszenia zasad i rega dawalbym duzo wiecej ale nie bawi mnie to i robie tylko w wyjatkowych przypadkach
wiesz mnie tez nie podoba sie wiele rzeczy ktore wypisuja ludzie na tym forum ale nie karze ich za tresc (chyba ze narusza regulamin i zasady netetykiety) tylko za forme.
jesli piszesz o jadzie to trafilas kula w plot bo czasem lepiej jest zmusic kogos do samodzielnego myslenia uszczypliwa uwaga niz przyzwyczaic go do dostawania gotowego, pozniej to procentuje.
nie probuj mnie rozgryzac, szkoda "pradu" lepiej skupic sie na bardziej pozytecznych rzeczach ;)
tym razem za offtopa cie nie ukarze, zeby ci uswiadomic, ze jednak jestem czlowiekiem ;) a nie tylko "modem-sluzbista"

4 ostrzeżenia na 5 postów.
Drogi moderatorze Ty masz racje. Jak nie masz racji patrz punkt 1. Prawa tego forum i medratorów przechodzą samych siebie. Wiem pokonałeś mnie swoim moderatorskim doświadczeniem. Bądź dumny z siebie! Nie każdy jest takim alfa i omegą zna translatory prawo i sposoby jak zniechęcić użytkownika od pierwszego postu(nawet przy 1 poście dostałem ostrzeżenie).
ALE SERDECZNIE dziękuje za otrzymaną albo wyciśniętą z Ciebie pomoc. Jest mi serdecznie miło że mogę opowiedziec się że nie panuje odpowiednia atmosfera na tym forum, a napewno nie w tym dziale.
Przechodząc do meritum. odpowiedzi na swoje pytanie nie potrafie wywnioskować nawet z ostatniego linku który otrzymałem od Ciebie, ponieważ google i inne translatory nie przetłumaczą tego tak dobrze żeby odpowiedź do mojego pytania była jednoznaczna. Nie prosze Cię o pomoc ale innych forumowiczów (tych milszych) może oni coś na to poradzą.
Przypomne moje pytanie czy skończywszy 18 rok życia i robiąc sobie przerwe w nauce roczną (w celach zarobkowych) i po roku po powrocie do nauki będę mógł dalej otrzymywać Kindergeld, jeżeli do teraz go otrzymywałem?
Z góry dziękuje tej częsci forumowiczów którzy niosą z wielką chęcią i satysfakcją bezinteresowną pomoc potrzebującym.

Powrót