Kindergeld- przyznany i zawieszony

• Autor wątku Autor wątku Malta_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malta_

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Dzien dobry.
W listopadzie 2016 przyznano na mojego syna Kindergeld.
Były mąz mieszkał i pracowal w Niemczech.
Decyzja zostala wydana do pazdziernika 2018 czyli do ukonczenia pełnoletnosci syna.
Na przelomie stycznia/lutego 2017 ojciec dziecka wrócil do Polski a tym samym od lutego 2017 ju Kindergeld nie przysługiwalo, nie otrzymalam go.
Po pół roku przebywania w kraju, od sierpnia ex maż ponownie rozpoczal prace na terenie Niemiec.
Nie wiem co dalej z zasiłkiem na syna z Niemiec :-(
Czy decyzja przyznajaca Kindergeld dalej obowiązuje?
Czy powinnam skontaktowac sie i "upomniec " się o zasiłek?
A moze musze skladac nastepny, nowy wniosek?

Dziekuje za podpowiedzi

Kindergeld zostal wstrzymany, a wiec nalezy zlozyc nowe podanie. Automatycznie przysluguje do skonczenia przez dziecko 18 roku zycia, a potem nalezy regularnie (u nas bylo co pól roku), dolaczanie zaswiadczenia, ze dziecko sie uczy badz studiuje.

Czyli wszystko od nowa? Nowy wniosek, wszystkie zaświadczenia, akty urodzenia itd?
Cala procedura od nowa i znowu czekanie rok, dwa na decyzje?

Witam wszystkich...
Proszę o wypowiedź tych co wiedzą co z Kindergeld jeśli rodzice nie mieszkają razem, nie mają jeszcze rozwodu, dzieci są z mamą a ojciec ma zasądzone alimenty...

Pozdrawiam,

Malta,
podanie o Kindergeld skladalam jeden jedyny raz, i trwalo to chyba niecale 2 miesiace, z decyzja.
Asia,
Kindergeld nalezy sie temu rodzicowi, u którego sa dzieci. Rodzic placacy alimenty ma prawo pomniejszyc je o polowe Kindergeldu.

ildiko napisał:
Malta,
podanie o Kindergeld skladalam jeden jedyny raz, i trwalo to chyba niecale 2 miesiace, z decyzja.

Rozumiem, czyli żeby "odwiesić" kindergeld nie skladam kolejnego wniosku tylko co?
Można napisac pismo informujace, że ojciec dziecko ponownie rozpoczal prace w D?
Czy Familienkasse tak "z urzędu" dostaje inf, że dana osoba jest ponownie płatnikiem podatku w ich kraju i wypłata zasiłku zostaje przywrócona automatycznie...chociaz ta wersja jest raczej mało prawdopodobna:rolleyes:

Dziekuje

Ildiko,
Dziękuję za informację... a co mam zrobić by w ogóle dostać Kindergeld? Jak wygląda procedura? Nigdy jeszcze nie dostawałam a mam 2 dzieci.. Ojciec kiedyś złożył Wniosek ale zlekceważył to i nie dopełnił formalności chyba... bądź też - tego nie wiem- pobiera ...

Proszę o pomoc w załatwieniu wszystkiego...

Pozdrawiam ;)

Asia-
Minelo juz wiele lat, jak skladalam podanie o Kindergeld, w kazdym razie wypelnia sie wniosek i dodaje metryke urodzenia dziecka, to byla nawet taka specjalna kopia do Familiekasse, o ile mnie pamiec nie myli.
Wnioskodawcy z Polski musza jeszcze przeskoczyc jakies tam zaswiadczenia z Mopsów, Ropsów, ale to nie problem.
I zawsze pamietac, podanie sklada ten rodzic, u którego mieszkaja dzieci, czyli nie rozwiedziony ojciec pracujacy w Niemczech, lecz wlasnie ta zyjaca w Polsce z dziecmi matka np.

Malta_
niestety tego automatu nie ma, o wszystko nalezy sie samemu zatroszczyc.

Dzień dobry.
Ponieważ nikt mi nie odpowiedział w moim założonym wątku z tym pytaniem proszę o odpowiedź tutaj ( przepraszam,że nie na temat ) czy Kindergeld należy się synowi > 18 lat, który studiuje zaocznie w Polsce i tu też pracuje ? Czy też tylko dziecku, które studiuje dziennie, nie pracuje i nie ma żadnych dochodów ? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
PS, Niestety nie znam na tyle języka niemieckiego aby dowiedzieć sie TU:
https://www.studis-online.de/StudInfo/Studienfinanzierung/kindergeld.php

Co pisze w linku w kilku zdaniach na temat: przede wszystkim, wyplacanie Kindergeld- u nie jest juz zalezne od zarobków dziecka, ale nie moze ono pracowac wiecej niz 20 godzin tygodniowo, i tylko w ramach ksztalcenia zawodowego badz Minijob- to jest aktualnie w Niemczech do 450€, ale bez ubezpieczenia, podatków, skladek emerytalnych itd.
Jak to bedzie w waszym przypadku, nie wiem, nie wiem tez, jak widzi sie studia zaoczne. Syn ma etat? To szanse raczej marne, ale wiecej dowiecie sie, skladajac podanie, byc moze sie myle. Powodzenia!

ildiko napisał:
Co pisze w linku w kilku zdaniach na temat: przede wszystkim, wyplacanie Kindergeld- u nie jest juz zalezne od zarobków dziecka, ale nie moze ono pracowac wiecej niz 20 godzin tygodniowo, i tylko w ramach ksztalcenia zawodowego badz Minijob- to jest aktualnie w Niemczech do 450€, ale bez ubezpieczenia, podatków, skladek emerytalnych itd.
Jak to bedzie w waszym przypadku, nie wiem, nie wiem tez, jak widzi sie studia zaoczne. Syn ma etat? To szanse raczej marne, ale wiecej dowiecie sie, skladajac podanie, byc moze sie myle. Powodzenia!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pytanie zadałem czysto teoretycznie, gdyby taka sytuacja miała miejsce.

Powrót