Kindergeld - Pytanie o złożenie

• Autor wątku Autor wątku ksyshio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksyshio

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam szanownych forumowiczów,

Moj ojciec pracuje w Niemczech od ponadd 7 lat. Nigdy nie pobierał zasiłku kindergeld w tych latach. Dodatkowo nie pracował w jednym miejscu - w różnych miastach w różnym przedziale czasowym ale większym niż 1 miesiac. Teraz pojawia się pytanie gdzie zlozyc kindergeld i czy można złożyć ten wniosek pocztą?

Pytanie kolejne czy zwrot Kindergeld nalezy sie z lat poprzednich jezeli sie wczesniej nie skladalo. Z tego co wiem to kindergeld liczy sie do 5 lat wstecz.

Proszę o podpowiedz.

Z góry dziękuje

nadpłacają do 4 lat wstecz, można złożyć wniosek poczta,sama tez tak wysyłałam

Belunia a czy moglbym Ciebie prosic o adres gdzie konkretnie wyslac oraz o komplet dokumentów jakie trzeba im dostarczyć?

Jezeli tak to bardzo proszę :)

dokumenty wymagane to:
- lohnsteur karte ojca z 2011 do 2007
- zaswiadczenie z US o dochodach ojca 2011 - 2007
- zaświadczenia z US dochodach ojca 2011 - 2007
- zaświadczenie z US o moich dochodach 2011 - 2007
- zaswiadczenie z tym iż dziecko się uczylo w konkretnych latach (szkoly średnie, gimnazja i szkoły wyższe)

Czy cos poza tym?

Ostatnia edycja:
co do wymaganych dokumentów niestety nie pomogę ,ja składałam wnioski dawno temu i wystarczyło mi jedynie potwierdzenie zameldowania w Niemczech.

ojciec nie jest zameldowany w Niemczech?
Jeżeli rodzic nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie nieograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech

poczytaj tez tutaj linki z polskiego ROPS

http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

wnioski o Kindergeld można złożyć także w Polsce

Ostatnia edycja:
Powrót