kindergeld-pytanie

• Autor wątku Autor wątku iwetka34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwetka34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie dość nietypowe, od pól roku przebywam z 2 dzieci na terenie Niemiec zciągnął nas tu mój partner, który zamieszkuje tu juz 20 lat ,w tej chwili mam taką sytuacje że niedawno dostałam wiadomość z K-G iż został nam przyznany zasiłek dla dzieci,pracuje dopiero 2 miesiace ale jak to w życiu bywa nie jest dobrze nam w tym związku i ja i dzieci chcą powrotu do Polski , ale mój partner mi oświadczył ze jak bym teraz wyjechała pobierajac K.G to w polsce musiałabym i tak wszystko oddac, ponoc musze tu pracowac minimum rok ,czy to jest prawda ,nie chce się męczyć ale też nie chce nic stracic poniewaz w polsce zrezygnowac musiałam z zasiłku na dzieci tu mi też odbiorą? jakim prawem jestem w rozpaczy ,co mam robić?

jak mieszkasz w jednym gospodarstwie tu z partnerem ,ktory tu do panstwa juz cos wsadzil (podastki itd)to wam przyznali..no i ty pracujesz to tez placisz...takze jak wrocisz do Polski to na jakiej niby podstawie mialo by sie nalezec dzieciom..nie nalezy sie...wracajac do Polski ani meldunku tu nie bedzie ani podatkow placenia to za co Niemcy maja placic ..to by kazdemu polakowi musieli...przeciez to logiczne!!!!!to tak jakby Niemiec pojechal do Polski po zasilek....

korekta mialo byc podatki............do pobierania zasilku nie wystarcza sam meldunek w Niemczech..musza byc odprowadzane podatki..itd...........................trzeba cos wsadzic do panstwa a nie tylko brac

aha..zapomnialam wczesniej zapytac...te informacje dotycza co wczesniej napisalam jezeli to nie sa dzieci partnera..bo jezeli tak to by sie nalezalo nawet jak w Polsce bedziesz..jezeli to jego dzieci....bo w watku wyzej nie napisalas nic na ten temat czy on jest ojcem

witam chyba mnie do końca nie zrozumiałaś chodziło mi o to czy przez ten czas co tu mieszkałam z dziecmi i byłam zameldowana jak równiez pracowałam i oczywiscie odprowadzałam podatek ,to czy np. teraz wracając do polski bede musiała ten kindergeld zwrócić? -sprostuje ze to ja rozumiem ze jezeli opuszczam kraj to mi sie z tąd nic nie bedzie należało ale chodzi mi tylko o te co dostałam do tej pory, czy jest jakas procedura że musze tu pracowac co najmniej rok abym nie musiała zwracać, może teraz jest jaśniej i dziekuje za odpowiedz!:)

nie no to chyba niemozliwe..przeciez pracuja ludzie tu kilka lat ,pobieraja kindergeld a potem wracaja do Polski..nikt jeszcze oddawac nie musial....o zadnym roku przepracowanym tez nie slyszalam..bo zawsze nadplacaja od dnia zameldowania i podjecia pracy w Niemczech..lub czasami tylko od dnia meldunku..jak np.ktos za niemca za maz wyjdzie itd,,

dziękuje za odpowiedz, być może mój partner chce mnie zastraszyć tym że jesli nie przepracowałam roku to bede musiała zwrócić ten zasiłek, ale chciałabym byc pewna jak to jest w rzeczywistości, kłaniam sie jeszcze raz:)

kto może mi odpowiedzieć na to pytanie ,bardzo proszę!jesli nie przepracowałam roku to bede musiała zwrócić ten zasiłek, i dlaczego przeciez tu żylam pól roku i pracuje 3 miesiace?czy to poprostu jakiśkit!

Witam mam dwa pytanka jezeli moglby mi ktos pomodz bede wdzieczny pierwsze pracuje w niemczech od 2 lat na gewerbie pobieram zasilek rodzinny na corke lecz teraz wynikla sytuacja i musze na okres 4 miesiecy zjechac do polski czy kindergeld zostanie wstrzymane i czy musze fakt wyjazdu gdzies zglaszac i drugie pytanko w listopadzie urodzilo mi sie drugie dziecko i wyslalem papiery o przyznanie mi kindergeld przy czym w tym okresie pobieralem juz zasilek na starsza corke minelo juz 8 miesiecy i zadnej odp w sprawie kindergeld na drugie dziecko czy to normalne ze jak juz mialem przyznane rodzinne na pierwsze dziecko tak dlugo czeka sie na odp z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Powrót