Kindergeld-UCZCIWA FIRMA...??

• Autor wątku Autor wątku famina27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

famina27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam w zeszłym roku załatwiałam rodzinne w Niemczech na synka-dokładnie w marcu 2008r,firma dla której zapłaciłam za pośrednictwo w tej sprawie wzięła ok 600zł i-cisza,czekałam miesiąc,dwa miesiące,pół roku,dzwoniłam i dowiadywałam się.Minął prawie rok i zdziwienie-nie dość ze rodzinnego nie mam nadal to jeszcze z Niemiec przysłali mi do płacenia z Familienkase 220euro niby za jakies ogólne postępowania,ale za jakie? Firma mówi ze przyszło odmowne z Niemiec jeśli chodzi o rodzinne,coś tam sie odwoływali ale nadal nic,tylko rachunek z Familienkase mi został do zapłacenia.Mam pytanie,czy ktoś z was płacił coś w Familienkasse jeśli załatwiał rodzinne na terenie Niemiec? Może ktoś się zlituje i poda jakąś uczciwą firmę zajmującą sie rodzinnym w Niemczech???Pozdrawiam

no coz, te pieniadze sa dla sadu , podejrzewam, ze probowali w twoim imieniu zalatwic k-g ale dostali odmowna odpowiedz wiec bez porozumienia z toba oddali sprawe do sadu i tez przegrali... w normalnym trybie nie ponosisz zadnych kosztow oprocz ewentualnych tlumaczen dokumentow polskich
jesli mam byc szczery to lepiej osobiscie wszystkiego dopilnowac niz placic z gory pieniadze za odmowne decyzje

Po przeczytaniu innych postów (podobnych) też tak pomyślałam,że to opłata sądowa,ale myślałam ze to się opłaca przed rozpoczęciem sprawy w sądzie a nie po zakończeniu,jestem tylko ciekawa czy wogóle komuś przyznawany jest k-g.

wielu polakow mieszkajacych w brd otrzymuje k-g, tylkoniemcy bronia sie jak moga przed wyplatami, to tak jakby polski rzad musial wyplacac rumunom zasilki ;)
ale jesli dobrze sie przygotujesz do rozmowy z fam-kasse i przyniesiesz odpowiednio wypelnione dokumenty i co najwazniejsze bedziesz miala podstawe to nie beda mieli innego wyjscia tylko ci wyplacic, niestety dla nich prawo... jest prawem i moga tylko zgrzytac zebami ;)

Powrót