Kindergeld ważne

• Autor wątku Autor wątku Justyna2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna2013

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie,
mam ogromną prośbę i jednocześnie pytanie... W tym miesiącu zostanę matką dziecka, którego ojcem jest Polak ale od kilku lat zameldowany jest w Niemczech i tam przebywa. Podobno ma obywatelstwo niemieckie (widziałam taki dowód AUFENTHALTSTITEL). Dziecko będzie uznane przez niego. Nie pracuje on w Nimczech ale zarejestrowany jest w urzędzie JOBCENTER i dostaje co miesiąc pieniądze. Tyle wiem.
Mówi, że moze załatwić mi na dziecko Kindergeld.
Czy faktycznie jeśli tam nie ma zatrudnienia to może?
Nie ufam mu, boje się że jak dam akt urodzenia to pozałatwia sobie tam jakieś świadczenia na dziecko o których nie będę wiedziała.
Bardzo proszę o pomoc.

(widziałam taki dowód AUFENTHALTSTITEL).
to znaczy ze nie ma obywatelstwa niemieckiego

nie ,nie może załatwić Kindergeld,nie zostanie mu przyznany , możesz o zasiłek rodzinny starać się ty ale jak będzie pracował

Czytalam na jakiejs stronie,ze osoba ktora poszukuje pracy tez moze starac sie o Kindergeld. Zasilek...jaka jest to kwota? Rozumiem,ze moge byc pewna na 100% ze nie ma obywatelstwa skoro posiada ten dokument Aufen.......?

Czytalam na jakiejs stronie,ze osoba ktora poszukuje pracy tez moze starac sie o Kindergeld.
jezeli dziecko mieszka w Niemczech to otrzymuje z racji zamieszkania ,nawet jeżeli rodzice nie pracują

Rozumiem,ze moge byc pewna na 100% ze nie ma obywatelstwa skoro posiada ten dokument Aufen.......?
tak, ponieważ Niemiec nie potrzebuje żadnego pozwolenia na pobyt
File:Aufenthaltstitel (saturated).png - Wikimedia Commons
http://www.bamf.de/SharedDocs/Bilder/DE/Sonstige/eAt-2SeitenSicht.png?__blob=normal&v=2

dziwne ze takie coś mu wkleili po 2004 r jako obywatelowi EU ,pewnie małżonka Niemka była

Ostatnia edycja:
Po rozmowie nt. obywatelstwa poinformowal mnie, ze w Niemczech jest 8 lat zameldowany i dostal obywatelstwo tak jakby przez zasiedzenie.
Dowodu niby nie chcial tylko ta karte (Aufen.....) bo musialby isc do pracy jak by dowod dostal.
Nie wiem co o tym wszystkim myslec, wszystko mi nie gra.

Jeszcze jedno Kindergeld moze otrzymac dziecko, ktore jest tam zameldowane tak jak widze ponizej. A co jesli dziecko zameldowane jest w Polsce a rodzic tak jak mowilam szuka pracy tam i jest tam zameldowany?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jak może obywatel Niemiec nie chcieć dowodu tylko Aufenthaltskarte

to tak jakby obywatel polski w POLSCE , zamiast dowodem posługiwał się karta stałego pobytu, przecież coś takiego jest niemożliwe,opowiada tobie bajki

Dowodu niby nie chcial tylko ta karte (Aufen.....) bo musialby isc do pracy

:D czegoś takiego jeszcze nie słyszałam

obywatelstwo przez "zasiedzenie " mógłby otrzymać, ale musi zdać test (Einbürgerungstest) utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej

Ostatnia edycja:
Tez uwazam ze to bajki musze to jemu jakos udowodnic bo mam dosc tego. On mysli ze ja daruje sobie i nie bede tego sprawdzala a nasz syn rzekomo dostanie po nim obywatelstwo.
Teraz tak sie zastanawiam ze kiedys mowil mi o jakims egzaminie ze musial zdawac ale moze dowiedzial sie po prostu ze tak jest a w rzeczywistoscio tego nie zdawal.
Ja juz nie wiem on ma dziecko w Polsce i matka jest Polka i wiem ze kase pobiera na dziecko.

wiem ze kase pobiera na dziecko
może pobierał,ale od 2010 r jest to raczej niemożliwe bo takim jak on polakom Kindergeld został wstrzymany , przecież dziecko nie mieszka z nim, gdzie tu wspólne gospodarstwo/ Haushalt

Bezugsberechtigt für Kindergeld ist der Elternteil, in dessen Haushalt das Kind angemeldet ist.

a nasz syn rzekomo dostanie po nim obywatelstwo.
raczej nie,bo on sam takowego nie posiada,ale jako ze mieszka 8 lat ,dziecko otrzymałoby niemieckie przez urodzenie , musiałoby urodzić się tutaj

Od dnia 01.01.2000 roku dziecko majace rodziców cudzoziemców uzyskuje poprzez urodzenie w Niemczech obywatelstwo niemieckie, jeżeli jedno z rodziców
a) od ośmiu lat przebywa zgodnie z prawem na stałe w Niemczech

http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Ostatnia edycja:
Dziecko jest zameldowane w Niemczech wiem bo widzialam papier na to, wiec maja wspolne zameldowanie. Moze dlatego dostaje kase.
Dziecko moje urodzi sie w Polsce wiec ciekawe na co moge liczyc...A jak sprawdzic czy on ma obywatelstwo?

Ma paszport i widzialam ma wbita chyba wize niemiecka napewno ma cos wbite i po Polsku i po Niemiecku. Nie pamietam dokladnie jak wyglada ale jego dziecko tez to ma wbite.
Czyli zeby to sprawdzic musialby pokazac mi papier na to , sama nie sprwdze w zaden sposob?

ale to chyba polski paszport widziałaś z ta wklejka na pobyt ,w niemieckim na pewno nie

coś takiego
http://3.bp.blogspot.com/-dK-uMf4f8...uNC5LU8/s1600/Aufenthaltstitel+for+Upload.jpg

sama raczej nie sprawdzisz

Obywatele polscy ubiegający się o zasiłek rodzinny w Niemczech w przypadku gdy jedno z rodziców dziecka mieszka w Polsce podlegają nie tylko przepisom prawa niemieckiego lecz również przepisom prawa polskiego i unijnego. Przy tym muszą być przestrzegane przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.
http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

Ostatnia edycja:
Tak cos takiego widzialam, to jest to samo co dokument maly ktory niby mial byc dowodem. Przeciez to wszystko bez sensu i tak wczesniej czy pozniej sie wyda to wszystko i nasze dziecko nie bedzie mialo zadnego obywatelstwa.
Kilka kwestii mi nie daje spokoju dlaczego ma kase na tamto dziecko i ze z tego urzedu mu daja na zycie...

bo ma ta wklejkę w paszport polski (mało który polak ma takowa bo to dla obywateli z poza Uni jest ) i przysługuje mu pomoc socjalna a także Kindergeld skoro dziecko zameldowane jest u niego,ale zasiłek socjalny zawsze jest pomniejszony o sume kindergeldu:)przypuszczam ze zataił to w Jobcenter

kombinuje jak widać, faktycznie to dziecko z nim nie mieszka ?

ktory niby mial byc dowodem.
te pozwolenia na pobyt wyglądają tez teraz tak -nowe

http://www.behoerden-spiegel.de/icc...111111-1111-1111-1111-111111111111&size=2.jpg

Ostatnia edycja:
Raz mieszka raz nie, nie wnikalam w to az tak bo mam swoje zycie i dziecko w drodze ktore lada moment urodze. Nie mam pojecia co on tam robi , ja musze dowiedziec sie co mojemu dziecku moze przyslugiwac.
A jak moje dziecko nie bedzie w Niemczech zameldowane to nie dostanie nic?
Na co moge liczyc? Jak w oglole moge...

Zasilek socjalny czyli jakas kasa ktora ON dostaje na zycie? Jest pomniejszony o kase dla dziecka czyli Kindergeld? Dobrze rozumiem?
np. na zycie ma 500 euro to pomniejszaja mu o Kindergeld??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
teraz raczej na nic,jakby podjął prace wtedy ty składasz wniosek w ROPS na Kindergeld a oni odsyłają do Niemiec i powinien zostać przyznany Kindergeld , choć z tym rożnie tutaj bywa ,co tez widać na forum:)od jednych wymagają zgody ojca (wypełnienie odpowiedniego formularza) a od innych nie ,na myśli mam matki mieszkające w Pl w podobnej sytuacji jak twoja

Zasilek socjalny czyli jakas kasa ktora ON dostaje na zycie? Jest pomniejszony o kase dla dziecka czyli Kindergeld? Dobrze rozumiem?

to jest liczone na gospodarstwo ,czyli na niego i dziecko skoro jest tam zameldowane

w tej chwili on otrzymuje na siebie 382 € i na dziecko w zależności od wieku cos ponad 200€ minus Kindergeld i opłacają mu mieszkanie do tego

http://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitslosengeld_II
no chyba ze jest ojcem samotnie wychowującym to jeszcze ponad 120€ dodatkowo ma

dziecko ma pewnie male ? bo przecież jest obowiązek szkolny to musiałoby być tam na miejscu cały czas w DE

Ostatnia edycja:
To pieknie :( czyli jak dziecko nie jest tam zameldowane to kicha? i jak on nie podejmie pracy tez nic z tego?
A daja jakies alimenty?

nie

alimenty z państwa, tylko dla matek samotnie wychowujących dziecko , oczywiście zamieszkałych w DE

mogłabyś złożyć wniosek o Kindergeld na dziecko zamieszkałe w Polsce ,ale on nie pracuje i chyba nic z tego

1 maja 2010 r. zmieniły się zasady regulujące tzw. koordynację systemów zabezpieczenia społecznego. Dotyczy to w szczególności ustalania, który kraj ma wypłacać świadczenie rodzinne, gdy jeden rodziców pracuje za granicą. Obok miejsca wykonywania pracy przez tego rodzica oraz kraju pobytu dzieci, regionalny ośrodek polityki społecznej będzie też brał pod uwagę miejsce zamieszkania, gdy rodzic nie pracuje w Polsce, ale ten, który przebywa za granicą nie ma pracy. Wynika z tego, że koordynacją będą też objęci np. rodzice prowadzący działalność gospodarczą w Niemczech, nawet jeżeli nie podlegają przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.
Zmiana w zasadach dot. Zagranicznych Świadczeń Rodzinnych

Mam pytanie czy jak ojciec dziecka pójdzie na tak zwany urlop tacierzyński i co miesiąc będzie otrzymywał pieniądze to mi nalezy sie Kindergeld?
Czy jedno z drugim koliduje w jakiś sposób?

urlop tacierzyński w Polsce ?
niedawno pisałaś ze pobiera zasiłek socjalny w Niemczech ,wiec nie wiem jaki urlop tacierzynski masz na myśli.Gdyby pracował i na czas wychowania dziecka zrezygnował z pracy a dziecko urodziłoby się i mieszkało na terenie Niemiec otrzymałby on albo matka dziecka Elterngeld .W jego przypadku jest to niemożliwe, a zresztą to socjal mu odliczy każdy dodatkowy grosz i pomniejszą zasiłek socjalny

Ostatnia edycja:
Powrót