Kindergeld ważne

• Autor wątku Autor wątku Justyna2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam proszę o pomoc Chce przez firme załatwic kindergeld jak moge sprawdzić firme .piszą różnie .Zastanawia mnie jedno ze ta firma nie bierze prowizji tylko 300zł za załatwienie. Prosze o pomoc bo nie wiem czy taka firma moze mi pomóc :-?

Nie, urlop tacierzyński w Niemczech. Powiedział mi że weźmie urlop tacierzyński w jakimś tam urzedzie pracy tak jak by. Bedzie dostawał pieniądze Entergeld.

Nie, urlop tacierzyński w Niemczech. Powiedział mi że weźmie urlop tacierzyński w jakimś tam urzedzie pracy tak jak by.

:D:D
dawno sie tak nie uśmiałam

macierzyński Mutterschaftsgeld płacony jest kilka tygodni przed i po urodzeniu, płaci go kasa chorych ? czy on byl w ciąży ?

nie ma czegoś takiego jak urlop tacierzynski z urzędu pracy dla pobierających zasiłki socjalne , przecież siedzi w domu ,nie pracuje

Elterngeld tylko na dzieci zamieszkałe w Niemczech i całkowicie odliczony z zasiłku socjalnego Arbeitslosengeld II

Kürzung des Elterngeldes
Das Haushaltsbegleitgesetz hat Kürzungen beim Elterngeld mit Wirkung vom 01. Januar 2011 vorgenommen. Für Eltern mit einem Nettoeinkommen von mehr als 1.200 Euro aus Erwerbstätigkeit wurde das Elterngeld von 67 auf 65 Prozent in Stufen gekürzt, während es für Hartz-IV-Empfänger auf das Arbeitslosengeld II angerechnet wird.

Mehr hierzu bei: Ratgeber zum Elterngeld - Familienförderung in 2013

Witam,
czy jako osoba wychowująca dziecko w Polsce moge dostac Entergeld z Niemiec? Ojciec dziecka mieszka w Niemczech.

tak ojciec musi wystapic z wnioskim do kindergelgkasse o kindergelg

Wystąpil ale czekam juz 3 miesiace i nie ma niby odpowiedzi.
A czy ja moge dostawac Entergeld?

entergeld-pomocy

Bardzo proszę o pomoc jak złożyć wniosek o ENTERGELD mieszkam z dzieckiem w Polsce. Ojciec w Niemczech, chciałabym sama się tym zajać.

Żeby dostać Elterngeld musiałabys być zameldowana i ubezpieczona w Niemczech. Jeżeli Twój maz pracuje LEGALNIE w Niemczech to możesz sie starać o Kindergeld.

A ja nie mogę dostać Entergeld pomimo że on płaci tam podatki i jest zameldowany? Słyszałam, że osoby które mieszkaja w Polsce tez dostają Entergeld.

Nie, musiałabys być zameldowana i ubezpieczona w Niemczech.

Twój maz mógłby pobierać Elterngeld, pod warunkiem, ze na czas opieki nad dzieckiem nie pracowałby.

On nie jest moim mężem, nie wzieliśmy ślubu. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia jak mogę ubiegać się o alimenty, czy można ubiegać się w Niemczech ale on Niemcem nie jest.

Oczywiście, pod warunkiem, ze Jego ojcostwo jest prawnie uznane i uregulowane.

Mam pytanie syn skonczyl liceum i od października zaczyna studia .Kindergekd zostal przyznany do konca czerwca . Co zrobić żeby otrzymać za okres wakacji czy tez przerwy międzyszkolnej KG z niemieckiej KGK. Jakie dokumenty sa do tego potrzebne. Moeze ktos wie to prosze o pomoc.

Powrót