Kindergeld wstecz po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku Nheero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nheero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam raz jeszcze,

renta rodzinna została mi przyznana, ponadto Deutsche Renterversicherung zostawiło małą wzmiankę o tym, iż bez przeszkód mogę się starać o Kindergeld. Ale moja sprawa wygląda następująco: świadczenia kindergled nie otrzymuję już od ponad dwóch lat nie znając powodu dlaczego, ojciec pracował cały czas w Niemczech był zameldowany a ja uczyłem się i uczę. Po jego śmierci tj. rok temu PRAWNIE przysługuje mi Kindergeld do ukończenia 27 roku życia o ile będę kontynuował studia. Nasuwa się teraz pytanie: Co ja mam zrobić? Wiem, że będą potrzebne dokumenty potwierdzające moją naukę, ale co dalej? Do jakiej instytucji mam wszystko złożyć i jakie konkretnie dokumenty poza tym? Sprawa wygląda inaczej, ponieważ to teraz ja mam się ubiegać o kindergeld a nie rodzic. Posiadam ich 11-cyfrowy numer sprawy. Czy mam składać jakiś wniosek czy też muszę wyjaśnić dlaczego zostało wstrzymane? Z góry dziękuję serdecznie za udzieloną pomoc. :)

Jeżeli masz nr akt i jest nr,tel.i nazwisko osoby prowadzącej sprawe to zadzwoń lub napisz dołanczając kopie renty po ojcu powini ci wyrównać do tyłu.

Ale dokąd wysłać, do jakiej instytucji?

Familienkasse Baucen-znajdziesz na internecie lub przez Polski MOPS
Druki na Kindergeld ściągnij z internetu.

Przepraszam, że pytam głupio pytam, ale jakie to mają być druki, bo z tego co widzę to tam wypełnia wnioskodawca, czyli konkretnie mój ojciec oraz należy umieścić dzieci, zaświadczenie z pracy itp.

Zgłoś sie do MOPS pomogą w wypełnianiu.
Teraz ty jesteś wnioskodawca

Kindergeld do 27 roku zycia zniesiono juz jakis czas temu. Teraz jest wyplacany do maksymalnie ukonczenia 25 roku zycia, jesli dziecko uczy sie/ raczej studiuje. Jest mozliwe przedluzenie o czas zasadniczej sluzby wojskowej (o ile byla obowiazkowa) czy tez dobrowolny rok socjalny, co np w naszym przypadku wykorzystalismy- syn byl 2008 w wojsku, i o te 9 miesiecy przedluzono nam Kindergeld. Ale u ciebie to chyba w gre nie wchodzi.

Powrót