Kindergeld z Niemiec do Polski:

• Autor wątku Autor wątku mazia99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mazia99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mieszkam z córką w Polsce, obie mamy obywatelstwo polskie. Ojciec mojej córki jest Niemcem, mieszka i pracuje w Niemczech. Córka ma jego nazwisko, uznana bez problemu. W lutym złożyłam wniosek do Familienkasse w sprawie Kindergeldu, bo niestety z ojcem się nam nie układa i nie chciał sam złożyć wniosku. Sprawa toczy się, trwa wymiana dokumentów pomiędzy mną, Familienkasse i ROPSem w Polsce. Wstępnie mam przyznany Kindergeld od października 2005 roku. I tutaj moje pytanie: czy znacie taki przypadek, że Kindergeld przekazywany jest na konto matki, sprawującej opiekę nad dzieckiem (ojciec ma nawet w Polsce odebrane prawa rodzicielskie) czy raczej nie mam na co liczyć i okaże się, że Kindergeld załatwiłam "tatusiowi"?

A czy ojciec dziecka ma zasądzone alimenty? czy jesteście małżeństwem?

alimenty - tak, zasądzone,
małżeństwo - nie.

Witam

ja mam podobna sprawe, urodziłam synka, którego ojcem jest Niemiec, ja mam polskie obywatelstwo i dziecko nosi i bedzie nosic moje nazwisko, nawet jak tatus uzna je za swoje po zrobieniu badan..

przeczytakam tysiące informacji i wynika z tego, ze nalezy sie mojemu dziecku Kindergeld, a jego tatus twierdzi ze niestety nie, bo nie jeste zameldowany w Niemczech, a przeciez jestesmy w Uni..

czy po uznaniu ojcostwa mogłabym sama zalatwic wszystkie formalnosci bez proszenia się ojca dziecka o to

alimenty tez za bardzo nie chce placic , bo niby go nie stac *( 3 tys euro mies)

taki los wlasnie, a zostawil mnie w 6 miesiacu ciazy pon 5 latach dla innej kobiety, ktora jest niemką.. ale mniejsza z tym,

czy ktos mogłby mi pomoc w tym temacie/??

dziekuje

Witam
Dziecko nie musi byc zameldowane w niemczech,aby dostac Kindergeld.A prawo niemieckie jest troszeczke inne niz polskie:Tatusia mozna ostro pojechac po kieszeni i musi on placic alimety.Zglos tylko ten fakt do niemieckiego Sadu

nam się udało z Kindergeldem :-)

dostaję na konto w Polsce (z pominięciem tatusia...). Trwało to bardzo długo, tym bardziej, że załatwiałam to sama, z Polski, tatuś się nie chciał do tego przyłożyć :-( ale na razie, póki tatuś w Niemczech pracuje, to dostajemy 154 euro :-)))

Kindergeld z Niemiec do Polski

Po pierwsze dziecko nie musi byc zameldowane w Niemczech. Kindergeld moze byc owszem przelewany na konto matki bedacej w Polsce po warunkiem, iz Familienkassa zosanie poinformowana o fakcie speparacji malzonkow oraz o nieprzekazywaniu Kindergeldu do matki i dziecka oraz np., iz ojciec nie wywiazuje sie z obowiazku alimentacyjnego.

mazia99, mozesz mi napisac jak to wszystko zalatwilas i od czego trzeba zaczac, bo ja niestety raczej rozniez nie bede mogla liczyc na pomoc tatusia.. :(

pomocy

Witam wszystkich...szukam pomocy ponieważ mam podobną sytuację...mam dziecko z niemcem,dziecko ma i będzie mieć moje nazwisko,ojciec zaakceptował dziecko a nawet co jakiś czas przysyła mi pieniądze ale jest to uzależnione jego "widzi mi się".A wiadomo ile pieniędzy pochłania taki bobas...Chciałabym się dowiedzieć jak i czy należy mi się kindergeld oraz jak mogłabym pozwać go o alimenty?{od 2 mies teraz nie widziałam ani grosza z jego strony...):(:!::confused::rolleyes:

1.Możesz założyć sprawę sądową o ustalenie ojcostwa i alimentacyjną dla twojego miejsca zamieszkania.
2. Kindergeld ci się należy

oto co wysłała mi Famillienkasse:
Sehr geehrte Frau ...,
>
> Sofern Sie mit Ihrem Kind in Polen leben, haben Sie keinen Anspruch auf
> Kindergeld.
>
> Da der Vater in Deutschland lebt und arbeitet, hat er ggf. einen
> Anspruch. Die entsprechenden Antragsunterlagen könnten ihm zugesandt
> werden. Er ist jedoch nicht verpflichtet den Antrag zu stellen.
>
> Mit freundlichem Gruß

i co ja mam z tym teraz zrobic??
Famillienkasse mowi, ze nie nalezy mi sie, a jednak niektore matki w Polsce dostają?? wiec jak to jest naprawde? Moz trzeba jeszce spelniac jakies inne warunki...

Witam,
a czy rodzic, który po rozwodzie wyjechał do Niemiec i podjął się legalne pracy może się starać o Kindergeld na dzieci, które zostały z drugim rodzicem w Polsce? Dodam, że rodzic ten ma zasądzone alimenty a władza rodzicielska została ograniczona do współdecydowania o istotnych sprawach dzieci.

nie może
Kindergeld przysługuje temu rodzicowi u którego mieszkają dzieci po rozwodzie,nawet jeżeli mieszka w Polsce może złożyć wnioski o Kindergeld

a władza rodzicielska została ograniczona do współdecydowania o istotnych sprawach dzieci.
to jest bez znaczenia

A czyli można się starać o Kindergeld z Niemiec, tylko ten drugi rodzic musi wystąpić...
Dobrze rozumiem?
Jeśli wyjadę do Niemiec a tu mieszka mój były małżonek z dziećmi to składa papiery o Kindergeld z Niemiec?

tak ,dobrze rozumiesz

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki, te informacje będą mi bardzo pomocne.

Ja mam takie pytanie... Wyjaśnię jaka jest u mnie sytuacja. Ja i mąż jesteśmy polakami, oboje jesteśmy zameldowani w Niemczech. Mąż ma zarejestrowaną działalność, ja jestem zatrudniona u męża na pół etatu. Mam przepracowane ponad 6 miesięcy, po tym byłam na macierzynskim. Syna urodziłam w Niemczech i ma przyznane Kindergeld, które wpływa na moje prywatne konto niemieckie. W tej chwili przebywam z synem w PL. I ja i syn jestesmy już zameldowani w PL. Jestem w trakcie oczekiwania na sprawę rozwodową w Polsce - więc nie ma jeszcze zasądzonych alimentów. Mąż wciąż przebywa w Niemczech mając działalność. Ale straszył mnie, że zlikwiduje działalność i wróci też do PL - nie wiem kiedy. Czy wtedy syn straci prawo do Kindergeld?? Czy nadal będzie mu się należało? Jeśli tak, jak to załatwić, by dostawać Kindergeld na PL konto bankowe?
Pozdrawiam
Kasiulek

jeżeli nie zgłosiłaś w Familienkasse ze wyjeżdżasz na stale , będziesz musiała zwrócić pieniądze które pobierasz, tydzień temu przerabialiśmy ten temat na forum , dokładnie ten sam przypadek i 4000€ do zwrotu ;)

straszył mnie, że zlikwiduje działalność i wróci też do PL - nie wiem kiedy. Czy wtedy syn straci prawo do Kindergeld?? Czy nadal będzie mu się należało?

absolutnie nie ,niby z jakiej racji ma coś przysługiwać ,za to ze jakiś czas tutaj mieszkaliście ?

Ostatnia edycja:
Rozumiem, dzięki za info :) . Ale póki mąż jest w Niemczech, ma działalność i płaci podatki - Kindergeld się należy?

tak,ale trzeba zgłaszać każdą zmianę , zmianę adresu dziecka i rodziców tez
teraz pewnie będą żądać dodatkowych dokumentów skoro mieszkacie w Polsce

Powrót