Kindergeld - zmiana uczelni na szkołę weekendową

• Autor wątku Autor wątku Jardir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jardir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Pytanie jest związane z zasiłkiem Kindergeld.

Czekaliśmy na przyznanie Kindergeld i 20-letni syn miał iść na studia do innego miasta. Potwierdzenie o rozpoczęciu tam nauki zostało już zaakceptowane przez organ przyznający Kindergeld i sam zasiłek został już przyznany parę dni temu. Jednakże, syn chce jednak zrezygnować z tychże studiów i zostać rok w rodzinnym mieście, chodząc do weekendowej szkoły 1-rocznej (zajęcia co drugi weekend).
Czy w takim przypadku, przy zmianie na taką szkołę, Kindergeld nadal przysługuje? Jeśli tak, to w jaki sposób trzeba poinformować służby ten zasiłek przyznające?

Napisać list do Kindergeldkasse, przekazać, ze syn zrezygnował ze studiów, dołączyć zaświadczenie z tej weekendowej szkoły i mieć nadzieję, ze zostanie to zaakceptowane przez Kindergeldstelle jako "Ausbildung"- w co osobiście nie wierzę, ale to nie ja wydaję takie decyzje ;)w każdym przypadku odradzam zatajenie decyzji syna, bo zwrot pieniędzy może być bolesny.

Czyli rozumiem, że jest duża szansa na odebranie Kindergeld? :( Czytałem że dziecko musi uczyć się co najmniej 10 godzin tygodniowo aby spełniało warunki, wie Pani może czy chodzi dosłownie o minimalną ilość na tydzień, czy np. taka ma wyjść miesięczna średnia? Bo szkoły policealne zazwyczaj mają tok nauczania co drugi weekend.

Można zrobić zawód (np. roczny kurs na kierunku "Reklama", niektóre są 2 czy 3 roczne, np. "Pomocnik weterynarza") albo chodzić na normalne zajęcia jak w liceum, z tym że właśnie prawie zawsze te szkoły prowadzą zajęcia co drugi weekend. Często chodzą tam ludzie którzy nie ukończyli szkoły średniej, żeby móc podejść do matury.

Czym jest ten pierwszy dokument, jeśli ten drugi dotyczy zmiany szkoły?
Mam nadzieję że nie będzie problemu i nie odbiorą zasiłku.

Pierwszy dokument to zaswiadczenie o uczeszczaniu do szkoly, jest nawet pytanie o ilosc godzin nauki w tygodniu.

A wie Pani jak wygląda sprawa Kindergeld a nauki zaocznej? Może jakby syn poszedł zaocznie na studia, albo do szkoły policealnej która ma zajęcia co weekend, byłoby w porządku?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Nie znam się na takich finezjach, radzę po prostu wypełnić wniosek, potwierdzenie z uczelni/ szkoły, a decyzję podejmie sam urząd, czy sie należy, czy tez nie, Kindergeld.
Swoją drogą ciekawi mnie, dlaczego to musi być zaoczne, weekendowe, wieczorne, byle nie pospolite (co)dzienne? Z paroma problemami mniej i pewnym Kindergeld.

Witam serdecznie mam pytanie Czy jesli moja pelnoletnia corka uczeszcza do zaocznego liceum dla doroslych ostatni rok potem zamierza podjac studia czy jest szansa na otrzymanie kindergeld .pozostale warunki spelniamy.Dodam jeszcze ze corka chodzila do dziennego liceum po uzyskaniu pelnoletnosci postanowila przeniesc sie do zaocznego.ma teraz 19 lat.bardzo prosze o podpowiedz

Witam i jak potoczyła się pani sprawa, ponieważ mam podobną sytuację?

Powrót