kindergeld

• Autor wątku Autor wątku mario188
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeżeli mąż pracuje w Holandii, to musicie transferować ubezpieczenie zdrowotne do Niemiec. Przepisy UE to regulują. Macie prawo do leczenia w Holandii i w miejscu zamieszkania w Niemczech.
Póki dziecko będzie malutkie, to nie dasz rady iść na Sprachkurs. On trwa min 5 godz. dziennie, czasami 6/ No chyba, że babcia pomoże:D Wieczorowe nie są finansowane przez państwo :(

hej,
ojciec mojego dziecka pracuje w Niemczech,ja z dzieckiem mieszkam w Polsce,nie otrzymuję zasiłku gdyż przekraczam próg dochodowy,ojciec dziecka ma już nowa rodzinę.
złozyłam wniosek o kindergeld-odmowa, powołali się jedynie na przepis niemiecki,że nie mieszkam w Niemczech.Złozyłam odwołanie-ponownie decyzja odmowna i znów to samo...bo nie mieszkam w Niemczech:(
Zostało mi złożenie skargi do sądu finansowego....
czy ktos był w podobnej sytuacji??
podobno otrzymanie tego zasiłku to istna loteria.....
widac nie mam szczęścia:(

witam.

Wczoraj złożyłam wniosek o kindergeld , mąż mieszka w Niemczech 1.5 roku , ja z dziećmi od miesiaca .Pani poinformowała nas że z wypłatą kindergeldu za okres kiedy jestem zameldowana w Niemczech nie będzie problemu, ale za okres wstecz zaczynają sie schody dostałam druk E411 wiem ,że musze go wysłać do Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej, i muszę mieć od męża zaświadczenie z ZUs ,o co chodzi z tym zaświadczeniem?
Czy są jakieś specjalne druki do ZuS w Polsce?
Czy mozna to pismo załatwić korespondencyjnie?
Co wogóle mam napisać do ZUS?
Proszę o pomoc .Z góry dziękuje

Pomocy Społecznej, i muszę mieć od męża zaświadczenie z ZUs ,o co chodzi z tym zaświadczeniem?
Czy są jakieś specjalne druki do ZuS w Polsce?
Czy mąż podlega pod Polski ZUS.?????
Jeżeli macie meldunek w Niemczech i ubezpieczenie Niemieckie
to nie powinni żądać zaświadczeń z Polski.

nie mąż nie podlega pod polski ZUS od maja 2011r jest zameldowany w niemczech.ja z dziećmi od lipca tego roku.Wszyscy mamy meldunek i ubezpieczenie w Niemczech

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie
Prosze o pomoc , jestem w Niemczech od miesiaca mam zameldowanie i otworzylem gewerbe co musze zrobic aby otrzymac kindergeld . Nie jestem w zwiazku malzenskim a dziecko zostalo w Polsce , planuje sprowadzenie rodziny do Niemiec .

Dziekuje i pozdrawiam

o Kindergeld może wystapic jedynie osoba u której przebywa dziecko.
w Twoim przypadku matka dziecka.
a najlepiej najpierw sprowadź i zamelduj matkę z dzieckiem.:)
ps.przeszukaj forum.

Powrót