KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Ada:)
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Kindergeld

Klaudia1989 napisał:
Ostatnio dowiedziałam sie ze jeslli zasiłek został przyzany raz,to bedzie on wypłacany ciagle,dotad aż dzieci szkończa edukacje.(25 lat)
Czy to prawda?

kindergeld jest wyplacany tylko do 18 roku zycia

Ebru39 napisał:
kindergeld jest wyplacany tylko do 18 roku zycia

czyzby? ;)
Familienkasse napisala na swojej stronie cos innego

"Für ein über 18 Jahre altes Kind kann bis zur Vollendung des 25. Lebensjahres Kindergeld weiter gezahlt werden, solange es sich in einer Berufsausbildung befindet. Berufsausbildung im Sinne des Kindergeldrechts ist die Ausbildung für einen künftigen Beruf. Dabei erkennt die Familienkasse alle Ausbildungsmaßnahmen an, durch die das Kind die Kenntnisse, Fähigkeiten und Erfahrungen erwerben kann, die als Grundlagen für die Ausübung seines angestrebten Berufs geeignet sind. Das Kind muss sich ernsthaft auf das Berufsziel vorbereiten. Als Berufsziel gelten nicht nur reguläre Ausbildungsabschlüsse, sondern jede Tätigkeit, die in der Zukunft zur Schaffung beziehungsweise Erhaltung einer Erwerbsgrundlage nachhaltig ausgeübt werden kann."

nurek,przeczytaj dokladnie, z chwila przerwania ausbildung , nie dostanie dziecko ani grosza a nie tak jak wszyscy tutaj pisza gwarantowane do 25 roku zycia

Re: Kindergeld

ale ja nigdy nie twierdilem, ze jest inaczej, nadinterpretacja przepisu wywoluje czasem niepotrzebne napiecia :-x

Witam!Jestem z zoną po rozwodzie,ona mieszka i pracuje w Niemczech.Ostatnio wspomniała ze będzie się starać o rodzinne na syna,który jest pod prawna moja opieką w Polsce.Dużo na ten temat dowiedziałem się z waszych odpowiedzi ale mam prośbę-nigdzie nie mogę znaleźć nr telefonu do Familienkase do Berlina.Gdyby ktoś go znał byłbym wdzięczny

Ebru39 napisał:
nurek,przeczytaj dokladnie, z chwila przerwania ausbildung , nie dostanie dziecko ani grosza a nie tak jak wszyscy tutaj pisza gwarantowane do 25 roku zycia

Własnie chciałem zadać pytanie odnośnie tego kindergeld. Mam przerwę w nauce (niezdana matura). We wcześniejszych zapisach prawnych było napisane że dziecko dostaje kasę do 2któregoś roku zycia jeśli się uczy. Mam pytanie co jest uznawane za kontynuuowanie nauki? Czy po szkole średniej należy iść koniecznie na uczelnię wyższa by dostawać kindergeld czy można iść na jakieś studium lub do szkoły dla dorosłych (dla picu, by zapchać nauką ten rok) i przynieść Niemcom zaświadczenie (o które wcześniej prosili co roku) z nowej szkoły?

Pytanie nr 2. Czy przysługuje moim rodzicom kindergeld jeśli jestem bezrobotny (ubiegam się o pracę) bo z wcześniejszych zapisków w warunkach o kindergeld, byla właśnie kontynuuacja nauki lub ubieganie się o pracę przez dziecko (w tym wypadku, przeze mnie:)
Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam!

01801 546337 taki nr to ja też znalazłem tylko raczej z Polski pod ten nr nie mozna się dodzwonić. Wszystkie inne instytucje mają nr z kierunkiem. Dlatego pytałem. Więc skoro pan udziela odp to proszę ich udzielac a nie sie wymądrzać

No rzeczywiscie nawet u mnie w miescie tez tak sie zaczyna numer do familienkasse....wejdz na forum polonia Berlin...moze tam Ci ktos da wskazowki jak sie dodzwonic

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dzięki bardzo pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nie da sie inaczej to jest numer ktory jest podany dla interesanow, numerow miejskich nie podaja , maja zakaz, to byla odpowiedz a nie wymadrzanie sie, jesli nie odpowiada panu ta odpowiedz to prosze sobie radzic w inny sposob

z tego co wiem do to 25 roku zycia jest wyplacane. Wiem bo ja tak mam.

Witam mam pytanie odnosnie kindergeld,moj chlopak ma jednoosobowa firme w niemczech jest tu zameldowany i zlozyl o kindergeld na nasza coreczke ale nie dostal ani pieniedzy ani odpowiedzi czy moge liczyc na panstwa pomoc co jest potrzebe zeby chodzi mi o dokumentacje zeby dostac te pieniazki ,corka teraz w czerwcu skonczy dwa latka,z gory dziekuje...

chlopakowi od 2010 r sie nie nalezy,bo nie jestescie malzenstwem

reszta w odpowiedzi wyzej, jak rowniez w tematach walkowanych na forum

11edyta napisał:
O zasiłek rodzinny,kindergeld,Ty sama musisz wystąpić gdyż dziecko jest przy Tobie. http://www.rops.krakow.pl/index.php Tu poczytaj ,wszystko na ten temat jest opisane.

a gdzie ja to musze zlozyc tu w Niemczech wiecej placa na dziecko niz w Polsce i tu bym chciala je otrzymywac ale nie znam jezyka i niemam pojecia jak to zrobic,jesli sie orientujesz bede Ci wdzieczna za pomoc...pozdrawiam

w Polsce zlozyc na niemiecki Kindergeld ,,Polska odeśle wniosek do Niemiec

dlaczego nie poczytasz linka ,ktos wyzej Ci podal

Powrót