Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku mesmerised
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mesmerised

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
mam pytanie dotyczące zasiłku na dzieci w Niemczech, otóż mój mąż pracował legalnie w 2007 i 2008 roku w tymże kraju, gdzie został mu przyznany zasiłek rodzinny z wyrównaniem. Na początku 2009 r. mąż zrezygnował z pracy u Pracodawcy, u którego pracował w 2007 i 2008 roku. Wyrównania zasiłku jednak nie dostał, gdyż żona Pracodawcy nie zgodziła się oddać mężowi zasiłku, tłumacząc to odejściem męża z pracy. Czy mąż ma prawo do odzyskania zasiłku, który został przyznany wstecz za okres jego legalnej pracy?

nie rozumiem?
zona pracodawcy zabrała mu zasiłek /nadpłatę?

Sytuacja z tym zasiłkiem wygląda w ten sposób, że zasiłek 'przychodził' na konto pracodawcy, z tego co wiem do tej pory tak jest bo kilka osób z rodziny tam pracuje,później księgowa robi przelewy na polskie konta, a więc zasiłek męża również wpłynął najpierw do pracodawcy, pewnie dlatego, że wszystkie wnioski były składane za pośrednictwem pracodawcy.

no tak...czyli musi walczyć z pracodawca o zwrot ,bo Familienkasse drugi raz nie wypłaci..
pracodawca nie miał prawa zabrać pieniędzy dziecka

mesmerised
Niech mąż skontaktuje się z familienkase i niech się dowie od kiedy do kiedy miał płacone
I jeżeli ich nie otrzymał niech pracodawca zwraca zagarnięte pieniądze jest to ściągalne.

Dziękuję Wszystkim za porady, akurat w ferie wybieramy się do Krefeld do siostry więc spróbujemy powalczyć :mad:, pozdrawiam!!!

Powrót