Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku oli14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oli14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Moi rodzice od kilku lat otrzymują zasiłek rodzinny KINDERGELD z Niemiec,a minionym roku w grudniu został złożony wniosek na zasiłek,i do tej pory nie otrzymali odpowiedzi.Jak długo może trwać rozpatrzenie takiego wniosku?i czy mama,może przejść na ubezpieczenie zdrowotne taty jeśli tata pracuje w Niemczech na stałe?pozdrawiam

to może długo trwać

a mama gdzie mieszka?

ale znajomy taty który z nim pracuje,dostał już pięniądze z KINDERGELD a my nie,więc dziwi nas to,mama mieszka w Polsce

jedni czekają miesiącami inni latami, rożnie bywa

Osoba pracująca na terenie Niemiec, ubezpieczona w niemieckiej ustawowej kasie chorych , posiada prawo do objęcia ubezpieczeniem rodzinnym małżonka i dzieci zamieszkałych w Polsce, jak również rodziców pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. Warunkiem jest, aby członkowie rodziny nie dysponowali własnym tytułem do ubezpieczenia w Polsce. W praktyce oznacza to, że nie pracują, nie posiadają statutusu osoby bezrobotnej, nie są emerytami, ani rencistami.
Ubezpieczenie rodzinne dzieci zamieszkałych w Polsce – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | Versicherung von Familienmitgliedern – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

Czy ktos moze był w podobnej sytuacji- otóż maz pracował w Niemczech, a ja pobierałam rodzinne w Polsce. jakie sa konsekwencje tego- prosze o odpowiedz, czy grozi mi wiezienie, bo gdzies tak wyczytalam

Agnesss83
Potrącą jedynie sumę jaką otrzymujesz w Polsce.
Ale w Polsce ci się nie należy ponieważ mąż pracuje w Niemczech
przekraczasz min: na osobę. MOPS może żądać zwrotu rodzinnego pobieranego w Polsce.
powodzenia

hej,to niewazne ze odbieralas rodzinne w Polsce,jezeli dzieci byly tam zameldowane i ty tez to nie ma powodöw do obaw.:-).

Użytkownik nie wprowadzaj w błąd.

hej,to niewazne ze odbieralas rodzinne w Polsce,jezeli dzieci byly tam zameldowane i ty tez to nie ma powodöw do obaw..
Jeżeli MOPS stwierdzi że zarobek rodzinny przekracza minimum na 1 osobę
wtedy żądają zwrotu niesłusznie pobranych pieniędzy.

Wiem, ze dochody były za duże i że będzie trzeba wrócic to co dostalam- mam nadzieję, ze dostaniemy zwrot z Niemiec. Martwi mnie to orzeczenie ktore podpisywalam , ze maz nie pracuje za granica- pod kara nawet pozbawienia wolnosci. Teraz jestem na siebie zla- ale działałam pod namową i myslałam, ze mąż tam nie bedzie miał prawa pobierac Kindergeld. Nie wiem czy wogole zaczynac starac sie o to rodzinne w Niemczech- poradzcie.

Zgłoś rezygnację rodzinnego w Polsce jak najszybciej.
Odczekaj potem złóż papiery ponownie.

Juz zgłosiłam od pazdziernika. A ile mam odczekac? Papiery złożyc w Familienkasse? czy najpierw w Polsce

Witam. Moi rodzice mieszkają w niemczech. Od 2009 roku, zaczełam w tedy studia, pobierają na mnie rodzinne. Musiałam wypełnić i podbić formularze. W dziekanacie podbiłam i wypełniłam formularz - przewidziany czas zakończenia nauki 2012 rok. W styczniu 2012 zrezygnowałam i zapisałam się na inny kierunek. Tydzień temu rodzice dostali papiery do wypełnienia: FORMULARZ Zaświadczenie o nauce w szkole lub na wyższej uczelni. Wydaje mi się dlatego że mineły trzy lata od poprzedniego formularza. Obecny będę mogła wypełnić dopiero po 11 lipca(gdy przyjmą mnie na studia).Czy Familienkasse sprawdza czy jesteś na liście studentów? Rodzice będą musieli zwrócić zasiłek pobierany przez pół roku które nie bylam studentem?

Powrót