Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku Karina..
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karina..

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Hej, potrzebuję pomocy.

Czy nie orientuje się ktoś z was czy ja jako osoba pełnoletnia (w dalszym ciągu się ucząca) mam prawo do pobierania Kindergeld, i czy ewentualnie sama będę mogła złożyć wniosek? Mieszkam razem z mamą w Polsce, ojciec ma obywatelstwo Niemieckie i tam też pracuje, jednak ja nie mam z nim żadnego kontaktu tak więc nie istnieje opcja żeby on wystąpił z takim wnioskiem.
Pomocy! Z góry dziękuję.

Witam, jako osoba pełnoletnia ale ucząca się przysługuje Ci kindergeld - bo sama jestem w takiej sytuacji .
Moja mama pracuje w Niemczech a ja mieszkam z tatą i siostrą w PL, wszystkie papiery ja wypełniałam i zbierałam , jednak wnioskodawcą była moja mama(brałam od niej tylko podpisy i niektóre dokumenty) bo w decyzji jest napisane, że świadczenie otrzymuje rodzic na dzieci . Wątpie, że ty byłabyś wnioskodawcą. Pozdrawiam:)

Pytanie tylko czy może otrzymywać owe świadczenie np. moja mama a nie ojciec? Bo wiem, że za nic ojciec tego nie podpisze.

Ogolnie kazda sytuacja moze sie roznic i najlepiej zapytac prawnika o konkretna sytuacje. Jednak moj prawnik powoedzial ze jak ojciec ma prawo do KG i wypelnia obowiazek.alimentacyjny to MUSI wyrazic zgode na pobieranie KG podpisujac wniosek. Jezeli nie placi ci alimentow moze sie twoja mama starac sie o swiadczenie z Niemiec przez ROPS.- do wniosku o KG zalaczasz wyrok o alimenty, akt rozwodu, potwierdzenie ze nie placi np wyciag z konta bez wplywow alimentow lub zasw od komornika czy funduszu alimentacyjnego. I mozecie zaczac walczyc.

Powrót