Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku niufeczka997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niufeczka997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
WITAM WAS SERDECZNIE :-)
Czy może mi ktoś naświetlić jak to wygląda z kindergeld ,złożyłam wniosek początkiem października wtedy jeszcze miałam zatrudnienie na chwile obecną już go niestety nie mam .Kindergeld jeszcze nie zostało mi przyznane a moje pytanie czy ja je dostanę ? pomimo braku zatrudnienia? pracuje tylko mój Partner Czy muszę ich poinformować o tym że już nie pracuję ?.dziekuję Ślicznie za informacje pozdrawiam

Zbyt ogólnie piszesz. Tu potrzeba info, czy Twój partner jest ojcem Twoich dzieci?
Czy Twoje dzieci są w De? Kto był wnioskodawcą?
Poinformować musisz natychmiast o zmianie sytuacji.

WITAM
Nie partner nie jest ojcem dzieci .Tak córki są w De chodzą tu do gimnazjum od miesiąca ,wnioskodawcą byłam ja .Czy będzie z tym teraz jakiś problem ?

Ważne jest też, co z ojcem dzieci? Czy pracuje w Pl czy w De? Bo wtedy Familienkasse musi ustalić kraj własciwy do wypłaty świadczeń.
Powiadomić Pani powinna Fk o każdej zmianie, bo każda zmiana może spowodować zmianę sytuacji.
Jeżeli jesteście wszyscy w De zameldowani, to świadczenie powinno zostać przyznane.

A tu warto poczytać po polskU:

https://www.arbeitsagentur.de/web/w...dstbai744009.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI744012

Ojciec Dzieci jest w pl .My w czwórkę mamy meldunek w jednym miejscu .

A ojciec dzieci na chwilę obecną nie pracuje w pl jest jako osoba bezrobotna (przynajmniej tak mnie poinformował )

Nie ma znaczenia. Z materiału, który Pani zamieściłam wyraźnie wynika, że jeśli zamieszkujecie na terenie De ( i Pani i dzieci) to się należy. Ale o wszelkich zmianach trzeba zawsze Fk informować, bo jak sami dojdą, że coś się zmieniło, albo cos Pani zataiła, każa zwracać.
Fk i tak musi sprawdzic, czy nie pobiera Pani, albo ojciec dzieci zasiłku rodzinnego w Pl.To może potrwać.

nika44
Sam meldunek w Niemczech nie upoważnia do pobierania Kindergeld.

marian1 napisał:
nika44
Sam meldunek w Niemczech nie upoważnia do pobierania Kindergeld.

Marian, zamiesciłam link, z którego wyraźnie wynika, że się jednak należy, pod warunkiem, że dzieci mieszkają tu z opiekunem prawnym.
Tak też było w moim przypadku. Przyjechałam do niemiec z dzieckiem i nie miałam najpierw pracy, ale miałam gdzie mieszkać i pieniądze na utrzymanie też miałam. I kindergeld dostałam natychmiast. Ale miałam z Pl decyzję ze sobą, że tam mi się nie należy.

nika44
Jeżeli by tak było to z Polski wyjechały by wszystkie samotne matki otrzymując socjal Kindergeld,alimenty i opłate mieszkania żyć nie umierać lepiej jak w Ameryce.
Teraz przy wypełnianiu wymagają nr podatkowy osoby pracującej.

marian1 napisał:
nika44
Jeżeli by tak było to z Polski wyjechały by wszystkie samotne matki otrzymując socjal Kindergeld,alimenty i opłate mieszkania żyć nie umierać lepiej jak w Ameryce.
Teraz przy wypełnianiu wymagają nr podatkowy osoby pracującej.

Marian, rety świata, ile Ty jesteś w De, że o podstawowych rzeczach nie wiesz???
A gdzie by te samotne matki mieszkały i za co się utrzymywały??? Chyba nie sądzisz, że za Kindergeld dla swoich dzieci wynajęłyby mieszkanie i przeżyły???
To jest rozwiązanie faktyczne, ale tylko dla osób, które mają gdzie sie zatrzymać na czas poszukiwania przedszkola dla dzieci i pracy.
Poza tym, aby otrzymać numer identyfikacyjny wcale nie trzeba pracować. Wystarczy się zameldować wraz z dzieckiem.
Dlatego teraz państwo walczy w tzw. fikcyjnymi meldunkami, zeby wyeliminować chętnych do pobierania świadczeń.
Ja podałam siebie jako przykład. poszukiwanie pracy zajęło mi zaledwie miesiąc, ale to nie znaczy, ze jak ona nie pójdzie do pracy, to nie dostanie KG. Wystarczy, że ma się za co utrzymać, lub ktoś ja utrzymuje. Kg się należy i punkt.
Jeśli do Ciebie nie trafiają fakty, a przepisy unijne wcale, to chociaż zamilcz.

"Wer in Deutschland seinen

a. Wohnsitz oder
b. gewöhnlichen Aufenthalt
hat, erhält für seine leiblichen Kinder Kindergeld (§ 62 I EStG). Auch in Deutschland wohnende Ausländer erhalten Kindergeld, wenn sie eine gültige Aufenthaltserlaubnis oder einen bestimmten Aufenthaltstitel besitzen.

Das Gesetz stellt auf das „Territorialprinzip“ ab. Es kommt nicht auf die Staatsangehörigkeit, Erwerbs- oder Nichterwerbstätigkeit der Eltern an. Ausländer können in Deutschland nur dann einen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt begründen, wenn sie sich rechtmäßig im Inland aufhalten. Dazu müssen Sie im Besitz einer Niederlassungs- oder Aufenthaltserlaubnis sein."

cytat.
Który w Niemczech

a. miejsce zamieszkania lub
b. miejsce stałego pobytu
ma, dostaje jego zasiłek na dziecko biologicznych dzieci (§ 62 ustawy o podatku dochodowym mi). Również mieszkający w Niemczech cudzoziemcy otrzymują zasiłek na dziecko, jeżeli posiadają ważne zezwolenie na pobyt lub zezwolenia na pobyt specyficzny.

Ustawa przewiduje, że "terytorialnej zasadzie" od. To nie zależy od narodowości, zatrudnienia lub bezczynność rodziców. Cudzoziemcy mogą tylko ustalić miejsce zamieszkania lub zwykłe miejsce pobytu, jeżeli mieszkają legalnie w Austrii, w Niemczech. Musisz posiadać zezwolenia na osiedlenie się lub zezwolenie na zamieszkanie.

Początek uprawnieniach do świadczeń dziecko
Istnieje prawo do zasiłku na dziecko od miesiąca, w którym wnioskodawca i jego dzieci w Niemczech ustanawia swoje miejsce zamieszkania lub zwykłe miejsce pobytu. Wnioskodawca nie wymaga ustanowienia ani zezwolenia na pobyt. Życie dzieci w innym państwie członkowskim UE / EOG, jest zasiłek rodzinny bezpośrednio w prawie niemieckim (wnioskodawca tu miejsce zamieszkania lub zwykłe miejsce pobytu lub pracy najemnej w Niemczech wykazać).

marian, nie uzywaj komputerowych translatorow, bo z tego belkot wychodzi

Wer in Deutschland seinen

a. Wohnsitz oder
b. gewöhnlichen Aufenthalt
hat

wg ciebie:

Który w Niemczech

a. miejsce zamieszkania lub
b. miejsce stałego pobytu
ma

a w rzeczywistosci:

"Kto ma w Niemczech

a. miejsce zamieszkania
albo
b. miejsce zwyczajowego pobytu

Nika44 a jak ja bym sobie taką decyzję z pl ściągneła do DE przetłumaczoną to coś by pomogło ? szybciej bym mogła dostać ?

Napewno zostałoby zauwazone, że interesuje się Pani sprawą swoją i myśle, że napewno szybsza byłaby decyzja. Problem w tym, że w De nie zawsze uznają zaświadczenie z MOPS, że taka to a taka Pani do dnia dzisiejszego - data nie pobioera świadczeń w tutejszym oddziale MOPS. Czasem dają decyzję negatywną, bo wymagają DECYZJI odmownej z Pl, a nie zaświadczenia. Ażeby Pani mogła decyzje otrzymać, musi Pani najpierw złożyć wniosek o przyznanie rodzinnego, a do tego musi być tam Pani osobiście.
Niech spróbuje Pani najpierw z zaświadczeniem przetłumaczonym u tłumacza przysięgłego. Może się uda.Powodzenia

A czy do wniosku załączyła Pani w ogóle Wasze potwierdzenie zameldowania w DE?? Konkretnie zwłaszcza o potwierdzenie zameldowania dzieci chodzi??
A i ważne jest, że jeśli jest Pani z ojcem dzieci po rozwodzie lub w separacji sądowej, to trzeba wyrok sądu przetłumaczyć i dosłać. Jeśli pobiera Pani alimenty na dzieci lub ma jakiekolwiek potwierdzenie, że dzieci sa prawnie pod wyłączną Pani opieką - również.Im więcej dokumentów, tym lepiej.

WITAM :-)
Tak meldunki wysłane jak i wyrok z rozwodu przetłumaczony przez tłumacza też wysłany .W wyroku sądu jest zapisane że dzieci są pod moją opieką i że pobieram alimenty i podana jest kwota alimentów.Załatwiam zaświadczenie z polski może akurat coś to przyśpieszy .Dziękuję za tak szybką odpowiedz.

Powrót