Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku niufeczka997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam proszę o podpowiedz komu zgłosić w Niemczech że matka pobierająca kindergeld jest pozbawiona praw rodzicielskich w Polsce i dziecko mieszka u dziadków ojca

We własciwej ze względu na miejsce zamieszkania matki Familienkasse.
Wniosek o KG na dziecko powinni złożyć w tym przypadku dziadkowie. Można to zrobić w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej własciwym w danym województwie w Polsce.

dziękuje za odpowiedz ale dziecko mieszka z dziadkami w Polsce a matka również ale miała meldunek w Niemczech

Sam meldunek nie wystarczy. Skąd pewność, że pobiera te pieniadze??? Tam trzeba stertę papierów dostarczyć, wypełnić, zaświadczenia z polskiej szkoły, jeśli dziecko do niej chodzi, a teraz dodatkowo potrzebują Steueridentyfikationsnummer, którego dziecko nie posiada, jeśli nie jest w De zameldowane. Poza tym rozpatrzenie takiego wniosku, gdy dziecko jest w Polsce, a jeden rodzic pracuje w De trwa kilka lat. Przeważnie 2-3.
Ale w Familienkasse zawsze można zapytać, czy taka osoba składała wniosek na to dziecko.

na sto procent pobiera bo sam brałem z jej karty bo pożyczyłem jej kase i dała mi w zastaw karte do bankomatu i sama mi mówiła bo ta osoba wychowywała się w rodzinie zastępczej w Niemczech ale od kilku lat mieszka w Polsce , mała urodziła się w Niemczech ale teraz od kilku lat wychowują ją dziadki ojca w Polsce dziadkom przyznano opiekę nad małą rodziców pozbawiono praw rodzicielskich nie wiem w jakim miescie w Niemczech mieszkała to gdzie mam to zgłośić i jak

Jak wypłacasz pieniądze w bankomacie, to nie widac, czy tam wpływał KG.
Zapytaj w centralnej Fk w Nürnberg, ale nie wiem, jak chcesz to zrobić, nie mając żadnych danych.
Spróbuj wysłać zapytanie podając dane dziecka i matki. Ale nie znając nr KG albo co najmniej adresu niemieckiego, może być trudno cokolwiek ustalić.

Mam pytanie odn. zapomogi na dzieci czy np. będąc obywatelem Niemiec ale mieszkając i pracując w Polsce czy o taki kindergeld można wnioskować ????? lub np jakies jednorazowe zapomogi na szkolne wyprawki na dzieci etc,etc słyszeliście coś o takich świadczeniach
ale to tak na marginesie
POZDRAWIAM DOSIEGO ROKU:winko::)

Jezeli tu nie mieszkasz i nie odprowadzasz podatku, badz twoja partnerka, to nie. Przynajmniej jedno z rodziców musi mieszkac/ pracowac w Niemczech, aby dziecko mieszkajace za granica otrzymalo KG.
Zapomogi udziela Sozialamt, ale tez na ludzi w swoim okregu, Polska czy ogólnie zagranica do niego nie nalezy.

Powrót