kindergeld-

• Autor wątku Autor wątku orika24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O

orika24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W Fam.-kase złożyłam osobiście formularze E-401 i E-411 o kindergeld( ja mieszkam w Polsce).Mój były mąż złożył potrzebne dokumenty ze swojej strony(on mieszka w Niemczech i jest Niemcem).Odpowiedź była natychmiastowa,że przysługuje nam na dziecko połowa kin.-geld dlatego,że on jest emerytem i nie jest objęty obowiązkiem ubezpieczenia społecznego a ja według nich nie pracuję(a w Polsce opłacam KRUS od 1999r).W związku z tym mam pytanie:Czy jest szansa aby otrzymywać w całości kindergeld? Może trzeba dostarczyć jeszcze jakieś dokumenty? I jeszcze jedna sprawa:Czy można pisać o spłatę kindergeld?Jeśli tak to od kiedy? Może ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją?
Pozdrawiam;)

postow na temat kindergeldu na tym forum jest chyba kilkaset, prosze uzyc funkcji szukaj i .. milej lektury ;)

Tak,zgadzam się z Tobą postów jest wiele ale takiego przypadku jeszcze nie znalazłam(tylko proszę nie pisz,że za mało szukałam).Siedzę w tym już parę dni i nic konkretnego nie znalazłam(w necie też szukałam).Każdy opisywany przypadek jest tutaj inny,więc proszę jeśli wiesz coś na ten temat to napisz:)
Muszę napisać odwołanie,ale nie wiem czy to ma sens.:)

to zalezy od indywidualnego podejscia w konkretnej fam-kasse, na podstawie tych smych przepisow roznie interpretuja
ale mysle, ze odwolanie mozesz pisac bo im wiecej bedziesz im glowe zawracac tym wiecej osiagniesz, po jakims czasie beda sie ciebie chcieli pozbyc i wtedy jest szansa na 100% ;)
powoluj sie na paragrafy i przepisy to zawsze robi dobre wrazenie ;)

A czy byłbyś tak miły i podpowiedział gdzie mam szukać tych przepisów lub paragrafów(szczególnie jeśli chodzi o te dotyczące cofania się wstecz czyli-spłatę jeśli takowe istnieją).
Będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję:ooo:

Czy ktoś z was ubiegających się o kindergeld-dostał kiedyś spłatę? Jeśli tak to w jaki sposób tego dokonał? Pisał pismo czy Fam.-kasse wypłaciło samo?
Za jakąkolwiek odpowiedz na ten temat -dzięki;)

info na temat numerow przepisow znajduja sie w temacie przyklejonym na forum "niemcy"
Fam-kasse samo z siebie nie wyplaci trzeba zlozyc wniosek
poniewaz to nie jest post dotyczacy prawa miedzynarodowego to go zamykam.
prosze pisac w odpowiednim dziale forum i dolaczyc sie do istniejacego watku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót