Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku kami6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kami6

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Witam.od roku czekamy na decyZje w sprawie kinder.ostatnio dostaliśmy pismo i wynika z niego że wszystko jest ok tylko brakuje nam jeszcze decyzji podatkowej za rok 2019- jeszcze jej nie dostaliśmy.i drugie zaświadczenie czy mamy podatek w Niemczech nieograniczony czy ograniczony.jak coś takiego załatwić ???proszę o pomoc może ktoś był w takiej sytuacji

Nieograniczonym podatnikiem jest się, jeżeli pracuje sie i odprowadza podatek dochodowy w De dłużej niż 183 dni w roku. Wystarczy ze przedstawicie Państwo 6 ostatnich Lohnabrechnungen lub poprosicie w miejscowym Finanzamt o takie zaświadczenie. Mi zostało wystawione od ręki. Jest to podstawowy warunek, aby otrzymać KG.

Zostały przedstawione wszystkie kwity od marca do grudnia 2019 roku.niestety ale nie mamy możliwości iść do US w Niemczech. Mąż jest od niego daleko a ja jestem w Polsce.czy decyzja podatkowa za 2019 rok jeśli ja będziemy mieć wystarczy ??? Oczywiście listownie wysłałam te zaświadczenie do US w Niemczech ale nie wiem czy je wypełnia i Nam odeślą .czy może jeszcze dostarczyć kwity z wynagrodzenia z roku 2020???

Ostatnia edycja:
Myślisz że decyzja podatkowa jesli ja będziemy mieli wystarczy ?dodam że poza tym już jest wszystko ok

Jesli nie masz jeszcze decyzji, to jej przecież nie wyślesz, ale możesz wysłać roczne rozliczenie od pracodawcy. To, które przedstawiłaś księgowemu do rozliczenia rocznego oraz koniecznie wszystkie Lohnabrechnung za 2020 + zaswiadczenie od pracodawcy, ażeby widzieli ciągłość w płaceniu podatku w de i wypłacili również wszystko za ten rok.
W przeciwnym razie dostaniesz tylko decyzje za rok
ubiegly.
A Pani w Pl jaki ma status? Zatrudniona, na wychowawczym/macierzyńskim, bezrobotna?

Roczne rozliczenie za 2019 już do nich poszło.oststbio wysłałam kolejna umowę męża .jakie zaświadczenie od pracodawcy??? W Polsce nie pobieramy 500+ jeśli o to chodzi bo nie pracuje ,więc tylko Niemcy wchodzą w grę.

Myślę że decyzja podatkowa za 2019 w końcu przyjdzie ,i będzie to szybciej niż zaświadczenie o nieograniczonym statusie podatkowym

Powrót