Kindergelg na Minijob !!!

• Autor wątku Autor wątku bigda23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bigda23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!!!
Mieszkam na granicy Polsko-Niemieckiej,pracuję na minijob w Niemczech (wszystko legalnie na umowę),do pracy dojeżdżam codziennie.Jestem mężatką i mam dwoje dzieci,wszyscy razem mieszkamy w Polsce.Czy należy mi się zasiłek rodzinny Kindergeld na dzieci?:o

nie, bo nie placisz żadnych składek ani podatku

Witam!!!

A mam jeszcze jedno pytanie czy pracując na minijob w Niemczech (zarabiam tam 250euro = czyli około 1000 zł) i pobieram w Polsce rodzinne na dwoje dzieci i mój mąż zarabia najniższą krajową (1111,86 zł) czyli razem mamy plus minus 2111,86 zł i nie przekraczam tej magicznej kwoty 539 zł na osobe.A ostatnio dowiedziałam się,że niesłusznie pobieram w Polsce rodzinne,a w Niemczech złożyłam papiery na Kindergeld choć prawdopodobnie nie dostanę bo nie pracuję tam na cały etat ,to czy muszę zwrócić niby te niesłusznie pobrane rodzinne w Polsce.
Co ja mam teraz zrobić ?

Takie informacje uzyskasz u osoby,ktora rozlicza Was z podatku rocznego.
W Niemczech taka osoba nazywa sie Steuerberater.

ale ona nie rozlicza sie chyba w Niemczech bo niby z czego ,
z Minjob( nieopodatkowanego zatrudnienia)(?

Właśnie ja się nie rozliczam w Niemczech,bo nie mam z czego.Na comiesięcznych wyciągach odciągane mam kilka euro podatku,ale chyba z tego nie muszę się rozliczac?:o

nie jest nic potrącane ani centa , rozliczać się nie musisz

Jako osoba wykonująca minipracę są
Państwo oficjalnie ubezpieczeni od
wypadku.
2. Dla osoby wykonującej minipracę brutto
jest zarazem netto
– z reguły nie płacą
Państwo podatków ani nie opłacają
żadnych składek na ubezpieczenie
społeczne

http://www.minijob-zentrale.de/DE/S...ation_polnisch.pdf?__blob=publicationFile&v=1

Granica zarobku dla zatrudniania za niewielkim wynagrodzeniem wzrasta z 400 euro
na 450 euro.
 Osoby, które od dnia 1stycznia 2013 podejmą zatrudnianie za niewielkim
wynagrodzeniem, podlegają zasadniczo obowiązkowi ubezpieczeniowemu
w ustawowym ubezpieczeniu emerytalnym.Jeżeli pracownik nie chce obowiązkowego ubezpieczenia, to może się on z tego obowiązku zwolnić. W takim
wypadku musi on poinformować pisemnie swojego pracodawcę, - jeżeli to możliwe to wypełniając załączony
formularz - że życzy sobie zwolnienia z obowiązku ubezpieczeniowego w ubezpieczeniu emerytalnym.

http://www.minijob-zentrale.de/DE/S...eiben/polnisch.pdf?__blob=publicationFile&v=5

Dzięki belunia widzę,że jesteś dobrze poinformowana.;)
Ciekawe byłam dzisiaj w OPS i zrezygnowałam z rodzinnego na dzieci,naprawdę nie wiedziałam o tym że pracując w Niemczech za 250e nie mogę pobierać rodzinnego w Polsce tylko mój mąż by musiał pobierać.Znając życie napewno będę musiała oddać niesłusznie pobrany zasiłek za te 1,5 roku.Co za różnica czy ja pobieram czy mój mąż takie rzeczy tylko w Polsce:wow:

Powrót