Kindergelt

• Autor wątku Autor wątku Czarodziejka302
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czarodziejka302

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,
mam pytanie jak sprawdzić czy ojciec dziecka dostał już kindergelt ? A mianowicie ojciec dziecka na które ma przysądzone alimenty,złożył wniosek o kindergelt. Z tego co udało mi się już wyczytać na tym forum to takowy zasiłek powinien dostać rodzić wychowujący dziecko,a ów Pan podał swój nr konta...z dzieckiem widuje się raz na trzy miesiące. Jak ja mam sprawdzić czy,on już otrzymał przelew?Tym bardziej z tego co udało mi się ustalić kindergelt należy mu się od 2013 roku.

Wysłać zapytanie do właściwej ze względu na miejsce zamieszkania ojca dziecka Familienkasse. Przy okazji powiadomić ów Familienkasse, ze dziecko pozostaje pod Pani opieką w Polsce i że prosi Pani o zmianę nr konta i podac konto własciwe.
Do Fk można to wysłać mailem. A zna Pani KG-Nr??? Jak nie, to wpisze Pani w wiadomości o jakie dziecko chodzi, wraz z data urodzenia i nr PESEL i wszystkie dane wnioskodawcy, czyli ojca dziecka. Fk powinna wtedy odnaleźć papiery.
Jeśli dziecko nie jest zameldowane w De, to sprawa zapewne została skierowana do Bautzen i to w tamtej Fk trzeba pytać.

Teraz sprawa z Kindergeld jest wogle skomplikowana dla Cudzoziemcow.Teraz jest centralna siedziba w Sachsen i ciężko się tam dodzwonić.Najlepszym i pewnym rozwiązaniem jest wzięcie adwokata i zlecenie mu tej sprawy.Podac Steuer ojca i nr Kindergeld jeśli jest znany.Familienkasse na pewno odezwie się w tej sprawie z tym ze okres oczekiwania teraz jest wydłużony.

Powrót