Kindergerd

• Autor wątku Autor wątku MAŁGORZATA29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MAŁGORZATA29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Prosze o porade.
jestem po rozwodzie od 5 lat zgodnie z rozwodem córka przebywa ze mna i ja mam wiekszosci prawa do jej wychowania. ojciec dziecka przebywa za granica. to on mi powiedział zebym starala sie o kindergerd. i rzeczywiscie dostałam pismo w lutym ze mi przyznali swiadczenie na dziecko za 2 lata do tyłu. dostałam 4700euro i miesiecznie 194euro. i tu sie zaczyna problem. ojciec dziecka wymusił na mnie abym oddała mu połowe kindergerd bo mu sie nalezało. oddałam jemu połowe 2350euro. reszta jest na moim koncie. teraz wrocił z niemiec na urlop i chce kolejna polowe bo to on bedzie trzymał. nie chce mu ich oddawac gdyz to ja byłam wnioskodawca i pieniadze trafiaja na moje konto. zalozyłam lokate aby dziecko po 13 roku zycia otrzyma te pieniadze odemnie. ojciec juz nie płaci alimentow bo dostaje kindergerd/ i moje pytanie brzmi:
czy ja prawidłowo oddałam mu te połowe kindergerd za 2 lata do tyłu?
czy to prawda ze nie musi juz płacic mi alimentów 500 zł (sadownie ma 350)
i czy ja w kazdej chwili moge zrezygnowac z kindergerd?
gdyz ojciec dziecka jest bardzo zaborczy i meczy mnie psychicznie abym pokazala mu ze te pieniadze leza na koncie.ja to najchetniej juz bym zrezygnowala z tego swiadczenia bo mam juz dosc. prosze o porade:(:(

Witaj!
1.Jeśli płacił Ci regularnie alimenty, których wartość przekraczała 90 E miesiecznie, nalezała mu się połowa KG.
2.To, co sąd zasądził, musi Ci płacić, jeśli nadal to przekracza 90E, to musisz mu połowę miesięcznego KG oddawać, ale rób to przelewem i dopiero wtedy, kiedy otrzymasz alimenty za dany miesiąc, tak, żebyś w razie co miała dowód w sądzie.Jak nie płaci, to już do komornika sądowego!I żadnego KG nie oddawać.
3.A po co chcesz zrezygnować?? On alimenty musi płacić, czy tego chce, czy nie! A jesli spełniacie warunki KG, to dlaczego chcesz z tego rezygnowac??
Pokaz mu wyciąg z konta dziecka, czy lokate. Niech sie czepi tramwaja:)

Powrót