kinderzuschlag

• Autor wątku Autor wątku sabina z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sabina z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!
Złożyłam wniosek o kinderzuschlag i dostałam odmowe. Wyliczyli ze mamy za mało pieniędzy i należy nam się social. Z tego co wiem od stycznia nie należy nam się socjal ponieważ zmieniły się przepisy i nie mamy przesiedlenia. Mieszkamy w Niemczech od lutego 2013, mąż pracuje( brutto 1467 euro) dwoje dzieci (6 i 2 lata) , dostajemy kindergelg, czynsz za mieszkanie to 610 euro całość. Dodatkowo mieszka z nami mój tata którego podałam w druku o kinderzuschlag lecz nie dołączyłam jego zarobków ponieważ osoba która wypełniała mi te druki twierdziła, że sami o nie poproszą jeśli będą potrzebne. Podejrzewam, że policzyli tate jako członka rodziny bez zarobków na naszym utrzymaniu. Nie wiem jak teraz z tego wybrnąć? Czy jest możliwość wyłączenia taty z naszego rozliczenia? Tata dokłada mi 50 euro do mieszkania a resztę pieniedzy przesyła do Polski.
Zaczełam również zbierać papiery do wochngeld i tam poprosili mnie o solarisy taty oraz jego umowę. Jak w tym wypadku policzą jego zarobki? tylko część czy całość zsumują z zarobkami męża i podzielą na wszystkich członków rodziny?
Z góry dziękuję za odpowiedź Sabina

hej my tez dostalismy odmowe ze za mało zarabiamy i kazali nam isc do socjalu dziwne to bo oni próg maja od 900do 1200 a myy mamy 950 netto z kalkulatora wychodzi ze powinnismy dostac nie wiem co robic w tej sytuacji

Właśnie ja też nie wiem co robić jest ktoś kto może nam coś doradzić??

Niestety bariera językowa, napisałam maila i czekam. Urząd jest w innym mieście a dodzwonić się też jest ciężko.

my tez dzwonilismy tam ale to jest masakra zeby sie dodzwonic a gdzie mozna znajsc meila do nich?sama pisałas odwołanie a starałas sie o dopłate do mieszkania

ja napisałam z pomocą translatora kilka wyjaśniajacych całą sytuację zdań i pytanie co mam dalej zrobic. Maila znalazłam na decyzji w górnym prawym rogu są ich dane numery fax i mail

a orientujesz sie moze czy oni przydział maja od 900 do1200 brutto ?długo juz czekasz na odpowiedz?tez ci wyszlo z ich kalkulatora ze ci przysługuje?skladałas o wongeld

o wochngeld będę zanosiła papiery lada dzień, nie wiem ajk jest z tymi zarobkami, po złozeniu papierów odpowiedzieli mi po 4 dniach, a z kalkulatora nie korzystałam. We wszystkich poradnikach podają ze trzeba zarabiać min 900 euro na rodzinę, my to mamy, nawet tak mi napisali ale i tak nie przyznali :(

widzę, że chyba nikt nam nic nie doradzi :(

Znam osobe z ktora zalatwialem ta sprawe i ktora zarabia w przedziale 1200-1350 euro na reke i otrzymuje Kinderzuschlag. Za mieszkanie placi 280 euro i to juz jest z Nebenkosten oprocz pradu, bo tego oni nie wliczaja. Wiem tez ze jak sie otrzymuje Kinderzuschlag to mozna a nawet trzeba sie starac o Wohngeld. Kinderzuschlag to maksymalnie 140 euro na jedno dziecko a przy Wohngeld nie wiem. Wiem ze nie pomoglem z pytaniem ale zawsze cos.

Ostatnia edycja:
mam pytanko dostalam odpowiedz z tego kinderzuschlag i nie wiem zbytnio o co chodzi ze rozliczyli mi jakies verbleibender 1333euro
pozniej zu berucksichtigendes 812
i pod spodem errechnetter kinderzuschlag 144
i pozniej pisza na poczatku ihrem antrag auf kinderzuschlag vom data kann nicht entsprochen werden
i sie rozspisali i nie wiem czy nam przyznali czy nie maz ma 1500 brutto jedno dziecko 400 za mieszkanie kurcze
i jeszcze cos napisali ze der anspruch auf kinderzuschlag besteht deshalb ab juni 2013 nicht

no kurcze belka i teraz co robic cholerka a o co jeszcze skladalas papierki?
mi sie tutaj rozpisali cos SGB II

mi tez to napisali o sgb2 dziwne to dla mnie bo z kalkulatora podanego na ich stronach powinno nam przysługiwac a dostalismy odmowe.zaproponowali sgb to jest job center.dodzwonic sie tam do nich nie idzie tez niewiem co robic a jaka kwote ci podali w tym sgb2?

Powrót