KK art. 212 kwalifikacja czynu

• Autor wątku Autor wątku EjkumKejkum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EjkumKejkum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, czy sformułowania w wypowiedziach w poniższym linku podchodzą pod art. 212 KK a „dziewczyna z ulicy” pod art. 216 KK? Link do strony

216 i określenie "dziewczyna z ulicy" na pewno nie ponieważ z kontekstu wyraźnie odnosi się to do jej doświadczenia zawodowego/umiejętności a nie wystawania pod latarnią (jeśli to miał Pan na myśli).

Art 212 KK nie będzie miał tu zastosowania jeżeli podane fakty są prawdziwe. O pomówieniu możemy mówić tylko jeżeli podane fakty nie mają pokrycia w rzeczywistości. Jeżeli jednak autor postu nie kłamie to jego działania nie zmierzają do naruszenia godności wspomnianej Pani a do poinformowania większej liczby osób o zaistniałej, nieetycznej sytuacji trącącej mocno nepotyzmem.

Mam jedynie wątpliwości co do legalności umieszczania jej imienia i nazwiska na tym forum. Jak by nie patrzeć nie jest to osoba publiczna.

Art 212 KK nie będzie miał tu zastosowania jeżeli podane fakty są prawdziwe. O pomówieniu możemy mówić tylko jeżeli podane fakty nie mają pokrycia w rzeczywistości. Jeżeli jednak autor postu nie kłamie to jego działania nie zmierzają do naruszenia godności wspomnianej Pani a do poinformowania większej liczby osób o zaistniałej, nieetycznej sytuacji trącącej mocno nepotyzmem.
Dokładnie to chodzi mi o to czy treść tą można potraktować jako fakt a nie na przykład wątpliwość jaką wyraził jeden z użytkowników forum (np. z powodu zbieżności nazwisk).
Zakładając że nie ma tu zastosowania art. 213, sąd w ewentualnej sprawie zasądzi wyrok skazujący z art.212 na 75%, 50% czy 25%?

EjkumKejkum napisał:
Dokładnie to chodzi mi o to czy treść tą można potraktować jako fakt

Jaki fakt masz na myśli?

Co do art. 212 k.k. to zgadzam się z Gerwaziakiem.

Źle się wyraziłem, miałem na myśli fakt pomówienia. Tak dla pewności, jeśli nie jest prawdą, że:
"...dostaje pracę, bo teściowa za nią się wstawia." -> cała treść
"Coś zresztą musi być na rzeczy (...) A skoro zniknęła - widocznie była niewygodna." -> cała treść
"...którzy wymuszają zatrudnianie w biurze ZG swojej rodziny." -> cała treść
to bez wątpliwości mamy tu do czynienia z pomówieniem?

Zostalem oszukany przez byłego pracodawce co zostało udowodnione przez Państwowa Inspekcje Pracy oraz przez Sad Pracy. Opisałec cala sytuacje na jednym z Forum aby inni potencjalni pracownicy wiedzieli z kim maja doczynienia. Teraz pracodawca straszy mnie ze zglosi to do prokuratury. Czy opisujac prawde potwierdzona przez Sad Pracy oraz przez PIP zlamalem prawo z art 212 (znieslawienie)?

Powrót