kks wykroczenie skarbowe pomocy czy jestem cz

• Autor wątku Autor wątku martitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martitka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam spory problem w 2001 roku popelnilam wykroczenie skarbowe 65&4 kks, poddalam sie dobrowolnie karze i zaplacilam grzywne, problem w tym iż w ustawie pisze ze tego typu czyn uważa sie za nie były po okresie 1 roku, ale czy ja mam prawo mowic ubiegając się o przyjęcie do służby w policji i sg że nigdy nie byłam karana z ustawy skarbowej, jak to rozstrzygnąć w koncu to nie przestępstwo, boję się bo nie wiem co mam mówić nie chce klamać bo mogę sobie tylko zaszkodzić, bardzo proszę o pomoc, zwłaszcza ze czeka mnie juz na dniach wariograf!!!!!!!czy istnieją takie rejestry gdzie mogą owe służby sprawdzić to wykroczenie???dodam ze organem finansowym ktory wystapil do sadu o pozwolenie na dobrowolne poddanie sie karze był tutejszy urząd skarbowy.

czy naprawde nikt nie moze mi udzielic odpowiedzi i dac jakiejs rady

Art. 25 Ustawy o Policji stanowi:
1. Służbę w Policji może pełnić obywatel polski o nieposzlakowanej opinii, nie karany,korzystający z pełni praw publicznych, posiadający co najmniej średnie wykształcenie oraz zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotów jest się podporządkować.

Ponadto zgodnie z:
Art. 52.§ 1. KKS - Orzeczenie kary lub środka karnego wymienionego w art. 47 § 2 pkt 2 i 3 uważa się za niebyłe z upływem 2 lat od wykonania, darowania albo przedawnienia ich wykonania, chyba że kodeks stanowi inaczej.

Wykroczenia skarbowe nie podlegają rejstracji w Krajowym Rejestrze Karnym - proszę zobaczyć: USTAWA z dnia 24 maja 2000 r. o Krajowym Rejestrze Karnym - (Dz.U. z 2000r., Nr 50, poz. 580).

jeśli już to chyba lepiej powiedzieć że było się karanym za to wykroczenie..to że nie ma tego w rejestrze karnym to inna sprawa..a przy przyjęciu do tych służb na pewno prześwietlą dość szczegółowo...przecież to nie jest przestępstwo a wykroczenia popełnia wiele osób np. w ruchu drogowym

Powrót