klasa podatkowa 6 Niemcy problem

• Autor wątku Autor wątku Euzebioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Euzebioo

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam pracuje w Niemczech od kwietnia, bez meldunku, przez polskiego pracodawce,do dnia dzisiejszego mam nadal ta klasę podatkową 6.

teraz pewnie będzie zmieniona na 1, bo wysłałem swój steuernummer i ksero mojego meldunku do firmy.

Na karcie meldunkowej mam datę wprowadzenia Kwiecień bo tak właścicielka wpisała, lecz niżej jest data meldunku sierpień.

czy wszystko jest ok? i otrzymam zwrot $$$?
czy powinienem się zameldować duzo wcześniej i na zwrot nie mogę liczyć?

Czy w Niemczech jest jakiś limit godzinowy odnośnie pracy?
bo patrząc na wypłatę przy 170h 30% podatku a 250h 37% podatku czy to od kwoty brutto oni sobie to jakośnaliczaja.

Na pewno płacisz podatek solidarny Solidarsteuer, który rośnie wraz z kwotą. Przy bardoz niskim wynagrodzeniu nie płacisz go wcale.
Czy to jednak aż 7% tego Ci nie powiem.

Limitów nie ma, to Twoja sprawa na co się godzisz. To ile Finanzamt potrąci sobie podatku zależy oczywiście od Twojej Steuerklasse i od tego ile zarabiasz. Zawsze jest tak, że im więcej zarobisz, tym więcej podatku musisz zaplacić.
Przy rozliczeniu rocznym, jak pójdziesz do dobrego Steuerberatera, Finanzamt odda Ci nie tylko to co za dużozabrał, ale być może okaze sie, ze nie powinien nic zabrać. Ale to dopiero w przyszłym roku jak będziesz rozliczenie roczne oddawał.

No dzięki za pomoc.

No myślałem ze pierwsze 6 miesięcy w Niemczech jest bez podatku. Tak koledzy maja z innej firmy. No ale niestety moja firma płaci cały podatek, od 1 dnia przyjazdu.

Powrót