Klasa podatkowa - Niemcy

• Autor wątku Autor wątku dondaniel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dondaniel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry. Jaka klasa podatkowa przysługuje mojej żonie , która pracuje na umowie o prace jeżeli ja założę gewerbe ? Teraz pracujemy razem na umowie więc ja jestem w -3 klasie a żona w 5-klasie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

W tym przypadku należy zmienić klasę podatkową obojga małżonków, tak aby żona miała klasę podatkową III, a małżonek klasę podatkową V. Taka zmiana jest możliwa i dozwolona raz w roku, ale wniosek o tę zmanę, na przepisanym obowiązującym formularzu należy złożyć najpóźniej do 30 listopada danego roku podatkowego; po 30-tym listopada zmiana klasy podatkowej nie jest możliwa i obowiązuje taka, jaka było do 30 listopada danego roku, aż do koćca roku. A wię zmiana ta ie jest żadnym problemem.

Ostatnia edycja:
Witam, jesteśmy w podobnej sytuacji, mąż ma gewerbe a ja idę na umowę i będę zarabiać 2 razy mniej, odnosząc się do powyższej odpowiedzi jeśli zamienimy klasy to wtedy mąż o wiele więcej odprowadzi podatku niż ja na 5 klasie będąc i to chyba nie będzie opłacalne ( na 5 kl. wolna kwota 105e) . Chyba że są jeszcze jakieś dodatkowe zapisy. Czy ktoś jeszcze jest w takiej sytuacji i się podzieli jak to najlepiej rozwiązać. A może ktoś się podzielić jak wygląda takie rozliczenie roczne w takiej sytuacji:D:?::?:

Powrót