Klasa podatkowa-składanie wniosku co rok?

• Autor wątku Autor wątku Ania1410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania1410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jakieś 2 godziny temu dzwonił do mnie mąż i prosił abym załatwiła mu akt małżeństwa, urodzenia dziecka i zaświadczenie o zameldowaniu właśnie do złożeniu wniosku o klasę podatkową.

Mąż wszystkie te dokumenty składał w połowie maja tego roku (od tego czasu podjął prace w Niemczech) i otrzymał 3 klasę.
Dziś kolega z którym mieszka, powiedział mu żeby załatwił sobie te dokumenty (swoją drogą akty są chyba bezterminowe?) bo do końca tego roku musi złożyć wniosek właśnie o klasę. Sam składa taki wniosek co rok (pracuje tam 3 lub 4 lata).
Trochę poszperałam w internecie i z tego co znalazłam to takie wnioski składa się kiedy następuje zmiana w naszym życiu typu ślub, narodziny dziecka, zmiana pracodawcy, śmierć małżonka itp. U nas nic takiego nie nastąpiło.
I tu właśnie pytanie do osób doświadczonych: czy wnioski o klase trzeba składać co rok? Czy zwyczajnie kolega jest jakoś słabo poinformowany i tak sobie co roku składa wnioski z kompletem dokumentów?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Witam
Od kilku lat pracuje w DE na etacie. Od samego poczatku na 3 klasie. Jednak w zeszlym roku cofano mi ta klase dwukrotnie. Z czystej zlosliwosci - urzad ma takie prawo. I latalem wtedy z tymi papierami o ktorych piszesz i to od reki to odkrecalem. Wiec ja widze sens w corocznym ponawianiu klasy podatkowej. Ja jednak reaguje dopiero jak ja zmienia i ewentualna nadplate odzyskuje w zeznaniu rocznym.

pzdr

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź.
Mógł byś mi jeszcze napisać, czy co składanie wniosku potrzebne jest "świeże" zaświadczenie o wspólnym zameldowaniu? Bo akty podejrzewam że raczej nie, są z tego roku-europejskie.

Pozdrawiam serdecznie.

Ja dostarczam tylko miedzynarodowy akt malzenstwa i akty urodzenia dzieci. Meldunek nie jest potrzebny.

pzdr

Powrót