Klatki z filmów na stronie www i ich legalność.

• Autor wątku Autor wątku Nudo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nudo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Prowadzimy wraz z kilkoma znajomymi stronę internetową na której umieszczone są informacje na temat rozbieranych scen polskich aktorek w filmach i teatrze TV. Każda aktorka ma opisy scen w poszczególnych firmach jak i dołączone obrazki (popularne „capsy”) do nich.
Zgłosiło się już do nas kilka aktorek które zażądały usunięcia tych zdjęć z strony, powołująć się na jakąś tam (żadna nie sprecyzowała) ustawę o ochronie własnego wizerunku. Oczywiście zawsze te zdjęcia są usuwane, ale przez to nasza baza jest nie kompletna.
Przecież każdy może sobie dany film wyporzyczyć lub obejrzeć w TV. Strona ma charakter wyłącznie informacyjny, wręcz hobbistyczny.

I tutaj moje pytanie, czy aktorki mogą nas straszyć sądami, czy robimy coś wbrew polskiemu prawu?

Dziękuje z góry za odpowiedź,
Pozdrawiam

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Możesz mieć te zdjęcia u siebie. To są aktorki a więc znane osoby i sądem mogą straszyć ale tylko straszyć. A druga sprawa to taka, że możesz umieszczać fragmenty filmów np. zdjęcie u siebie na stronie w celach informacyjnych. Nie jestem pewny ale mi się wydaje, że pod prawo cytatu można do podciągnąć. Dajesz małą część utworu (filmu), ale nie całość

Powrót