Klauzula wykonalności a wyrok Sądu

• Autor wątku Autor wątku KrzysztofByt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzysztofByt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.

Proszę o podpowiedź czy możliwe jest by wierzyciel ( Fundusz sekurytyzacyjny) po uprawomocnieniu się wyroku Sądu Cywilnego o ODDALENIU powództwa o wydanie Nakazu Zapłaty na podstawie cesji wierzytelności - Sąd uznał brak podstaw do wydania nakazu zapłaty na podstawie zarzutu przedawnienia mógł w tej samej sprawie złożyć wniosek do Sądu o przeniesienie klauzuli wykonalności z pierwotnego wierzyciela na siebie ?

Dzisiaj dowiedziałem się że wierzyciel jest w posiadaniu prawomocnego wyroku Sądu stwierdzającego uzyskanie klauzuli wykonalności na wyrok pierwotnego wierzyciela ( banku) . Nadmieniam , iż wierzyciel złożył wniosek o klauzule wykonalności do innego Sądu ( w innej miejscowości) niż orzekający o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty .

Tak. Dzisiaj odebrałem list z kserokopią wyroku Sądu o przeniesieniu klauzuli wykonalności z banku na fundusz . I oczywiście ponowne żądanie spłaty zadłużenia mimo , że jestem w posiadaniu prawomocnego wyroku Sądu z mojego miejsca zamieszkania o oddaleniu powództwa o zapłatę dla tegoż funduszu ...

Ostatnia edycja:
czy poprzedni wierzyciel (bank) był w posiadaniu nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym zaopatrzony w klauzulę wykonalności?

Tak. Wyrok zapadł w 2012 r. W 2014 Bank sprzedał wierzytelnośc dla funduszu , który to złożył wniosek do Sądu o wydanie Nakazu Zapłaty . Sąd oddalił powództwo powołując sie na brak podstaw do wydania Nakazu Zapłaty ze względu na przedawnienie roszczeń . Po uprawomocnieniu się wyroku Sądu Fundusz złożył wniosek do Sądu , który wydał klauzulę wykonalności dla banku ( inny Sąd niż właściwy dla mnie) o przeniesienie klauzuli na siebie co uzyskał.

w myśl art.788 kpc sąd mógł przepisać klauzulę wykonalności na nowego wierzyciela - ale nurtuje mnie jakimi dokumentami aktualny wierzyciel (fundusz) udokumentował przejście wierzytelności przy czym pamiętać trzeba że podczas sporu sądowego nie uzyskał dla siebie korzystnego wyroku? Moim skromnym zdaniem składał bym zażalenie na te postanowienie o przepisaniu klauzuli - ale to jest taka moja uwaga, co gorsza wnosiłbym o przesłanie odpisów dokumentów jakie złożył aktualny wierzyciel.

Dziękuję za podpowiedź. Wydawało mi się , że skoro Sąd w jednym mieście oddalił powództwo o wydanie Nakazu Zapłaty to spraw powinna być już zamknięta a tu takie zaskoczenie. Wydaje mi się , że Fundusz ukrył istnienie prawomocnego wyroku Sądu nie korzystnego dla siebie a Sąd nie ma przecież wglądu w historię postępowania z całego kraju... Z informacji telefonicznych uzyskanych w Sądzie fundusz przedstawił tylko cesję wierzytelności bez informowania Sądu o prawomocnym wyroku .
Zatem zabieram się za pianie zażalenia i podeślę wyrok Sądu jaki zapadł w przedmiotowej sprawie.
To czy w takiej sytuacji każdy wierzyciel może kilkakrotnie składać wnioski do różnych Sądów próbując "ugryźć" dłużnika ?

Wyrok zapadł w 2012 r. W 2014 Bank sprzedał wierzytelnośc dla funduszu , który to złożył wniosek do Sądu o wydanie Nakazu Zapłaty .
Nie pomieszałeś czegoś? To wcale nie wygląda na przedawnione.

amadis napisał:
Nie pomieszałeś czegoś? To wcale nie wygląda na przedawnione.
Nie, nie pomieszał. Najwyraźniej powództwo sąd oddalił gdyż fundusz nie wspomniał o nakazie z 2012 r. Teraz się obudził.
KrzysztofByt napisał:
Zatem zabieram się za pianie zażalenia i podeślę wyrok Sądu jaki zapadł w przedmiotowej sprawie.
Daj to komuś, bo nawet nie masz pojęcia jak się do tego zabrać aby mieć szansę wygrać. Jest szansa aby to ubić, trzeba tylko widzieć akta postępowana klauzulowego i tajemnica tkwi w jednym pisemku odnośnie cesji.

Powrót