Klauzula wykonalnosci jak nadac?

• Autor wątku Autor wątku Diago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Diago

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam
Mam mały problem jak nadać klauzulę wykonalności mam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na dłużnika ? Sprawę załatwiałem przez e-sąd nakaz jest z dnia 08.03.2013 ile trwa uprawomocnienie
z góry dziękuje za odpowiedź

Tylko czekać.
Po wydaniu nakazu idzie korespondencja do dłużnika.
W aktach sprawy możesz obserwować czy odebrał pismo z sądu.

no to muszę uzbroić się w cierpliwość:) . czyli e- sad mnie poinformuje jak juz bedzie nadana ? dziękuje za odpowiedz

ale jesli dlug jest przedawniony to nie masz szans na odzyskanie pieniedzy

Witam,

mam również pytanie odnośnie klauzuli wykonalności. Wysłałem pozew o nakaz do Sądu Okręgowego, co prawda czekam już ponad miesiąc, ale dmuchając na zimne również chciałbym zapytać, jak uzyskać w takim wypadku klauzulę po otrzymaniu nakazu?
Mam jeszcze kilka takich spraw wobec dłużników, czy wobec tego szybciej będzie to załatwić przez e-sąd?

jak odzyskac nadane przez sad zadoscuczynnienie gdy sprawca jest w Zk
?

Klauzula została nadana przyjdzie do mnie poczta? czy z nakazem zapłaty mam sie udać do komornika?

czyli juz nic więcej pocztą nie przyjdzie tak ?

Może list od zauroczonej panny? Rachunek i inne. A czy z sądu? Też nie można wykluczyć. Jeżeli chodzi ci o EPU nie powinno...
Pilnuj tego nakazu jak oka....

Nic już nie przyjdzie. W EPU od razu składasz wniosek egzekucyjny do komornika.

Dlaczego : Pilnuj tego nakazu jak oka.... ?
Czy po wydrukowaniu zniknie on z systemu e-sądu i nie bedzie można go ponownie wydrukować ?
Pozdrawiam

dzieki za odpowiedzi sprawa juz u komornika :)

Witam,
Mam problem.Swego czasu skradziono mi auto,złodzieje zostali złapani,odbyły sie dwie rozprawy i własnie otrzymałam prawomocny odpis wyroku.Jest w nim napisane,że :"Na podstawie art.46 par 1 k.k.zobowiązuje ......(tu imię i nazwisko skazanego) do naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem poprzez zapłatę ....zł na rzecz .....i tu moje dane.Co teraz?Czy mam uzbroić się w cierpliwość?Czy składać jakieś pisma do Sądu.Proszę o wytłumaczenie jak typowej blondynce,bo nie codziennie człowiek spotyka się z takimi sprawami.

Ale my nie jesteśmy fryzjerami dla nas bez znaczenia jest kolor włosów.
Wyrok prawomocny, a zobowiązany nie kwapi się do jego spełnienia więc w sądzie należy złożyć wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności (gotowe wnioski w sieci) Otrzymawszy klauzulę podreptać do komornika. I poczytać archiwum forum ...setki razy omawiany temat.

Dzięki za szybka odpowiedź.
Jeszcze nie wiem czy zobowiazany będzie płacić-podejrzewam,że będzie sie ociągać (grupa zorganizowana).Sprawa jest świeżuteńka-w piątek dostałam przesyłkę,a ja jestem w gorącej wodzie kąpana.Nie wiem własnie czy czekać czy od razu wystąpić z wnioskiem o nadanie tej klauzuli?Czy są jakieś terminy odnośnie złożenia takich wniosków.Bo przecież oprócz mojego adresu to ani Sąd ani zobowiazany nie mają nic więcej-chodzi mi o numer konta,itp....

Wyślij wezwanie do zapłaty kwoty x zgodnie z wyrokiem pod rygorem postępowania egzekucyjnego. Wskaż rachunek na który ma być przelana kasa. Oczywiście pismo wysyłasz do sprawcy/ców wczytaj się w wyrok, czy maja solidarnie zapłacić po kwocie x...czy?

Ostatnia edycja:
Powrót