Klauzula wykonalnosci jak nadac?

• Autor wątku Autor wątku Diago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O kurcze!Mam do niego napisać list? ;) W sumie na pismie mam jego adres,ale właśnie ma się ze mną rozliczyć wspólnie z trzema innymi osobami.Jednak mam tylko adres zamieszkania jednego.Normalnie napisać tak jak mi radzisz i czekać?Ale ile?

Dobra kobieto...ten wyrok przedawni się za dziesięć lat. Możesz czekać, albo nie.(jak prawomocny możesz i juz jutro dreptać po klauzulę) Nie oczekuj od skromnego wolontariusza, że podejmie za Ciebie decyzję. Możesz wzywać pisemnie lub nie. Twój adres i tak znają z akt sprawy....tak jak reszta adresów jest w aktach sprawy.

Oki,występuję do Sądu o klauzulę.Czekam na odpowiedź z tegoż Sądu (ile Sąd ma na to czasu?).Z klauzulą dreptam do komornika i czekam na cud-tak?
A jak Sąd nie wyda takiej klauzuli?

Szanowna Pani proponuje przed podreptaniem do właściwego sądu odwiedzić wróżkę w myśl art 781[1] sad wyda klauzulę niezwłocznie nie dłużej niż 3dni. Jednak w praktyce jest inaczej; od kilku dni do tygodni a znam przypadki i kilkumiesięczne.
Prosiłem o wnikliwe przeczytanie wyroku łącznie z pieczęciami. Jest to wyrok karny i być może sad nadał rygor natychmiastowej wykonalności w zakresie punktu ...o kwocie ????
Natomiast wyrok to jedno, a skuteczna egzekucja to drugie...jak złodziejaszek "goły" to trudno będzie odzyskać wierzytelność...
Tak więc z wróżką, to nie jest złośliwość ale odpowiedz na cud....:D

Mówiłam,że ja blondynka??? A jeszcze pytanko.Takie małe.Jeśli chodzi o komornika.To wybieram go sama,a koszty za jego usługi są z góry narzucone?
A i jeszcze jedno-może jakiś link z formularzem ;) Dziękuje za cierpliwość.

P.S.Nie liczę na cud,ale zawsze jakieś światełko w tunelu.Niech gnojek spłaca nawet po 100 zł.

Możesz robić casting z preferencjami; bliskość kancelarii, Twojego miejsca zamieszania, lub dłużnika, ładnie brzmiące nazwisko komornika, plotkę o skuteczności komornika, a wszystko to, gdy nie wchodzi w grę nieruchomość. Wpłacisz zaliczkę od kilkudziesięciu złotych do około 300zł zależy co zawrzesz we wniosku, jakie składniki majatku i czy zlecisz poszukiwanie majątku. Komornik ci zwróci zaliczkę, gdy postępowanie egzekucyjne będzie skuteczne.
PS wygoogluj wzór wniosku o nadanie wyrokowi klauzuli lub wejdż na dowolny portal sądu. np SO Warszawa i szukaj zakładki wnioski, pisma

Ostatnia edycja:
Witam
23 kwietnia 2013 r. złozyłem do sądu akt notarialny (umowa pożyczki) o nadanie klauzuli wykonalności. W dniu dzisiejszym byłem w sądzie po informację co się dzieje w sprawie i pracownicy sądu z biura obsługi przez ponad godzine nie ustaliły kto i gdzie ma ten akt, zaproszono mnie pod koniec tygodnia.
Proszę o informację.
Jaki termin ma sąd na nadanie klauzuli wykonalności do aktu natarialnego ?
To już blisko miesiąc i dłużnik sprzedał firmę.
Dziękuję i pozdrawiam

Czyt. wyzej ze zrozumieniem Wskazałem przepis #24

Dziekiuję za odp. Zatem sąd zawinił, bo gdybym otrzymał klauzulę w terminie komornik zdążyłby zabezpieczyć majątek dłużnika. Sprzedał firmę 4 maja 2013 r. Wiedział, że dochodzę roszczeń, wysyłałem wezwania oraz firmę windykacyjną.

Poczytaj art 527 kc i dalej oraz 300kk.

Złożyłem doniesienie do prokuratury z art. 286, 300, 301, nad skargą pauliańska myslałem ale to są lata procesowania choć myślę, że byłbym w stanie udowodnić, że celowo dłużnik uciekł z majątkiem.

Powrót