klauzula wykonalności/komornik

• Autor wątku Autor wątku ichjasmin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ichjasmin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
mam przed sobą nakaz zapłaty z przybitą pieczątką Klauzulą wykonalności. Czy już z tym nakazem powinnam zgłosić się do komornika? Czy muszę składać dodatkowy wniosek do Sądu? Niestety nie wiem gdzie i jak dalej toczyć sprawę. Gdzie szukać komornika, itp.
Proszę o pomoc.

Ad.1. Obowiązku takiego nie ma, ale jeżeli ma Pani taką potrzebę, to posiadając tytuł zaopatrzony w klauzulę wykonalności może Pani wszcząć postępowanie egzekucyjne u komornika.

Ad.2. Nie

Ad.3. To zależy. Może Pani wybrać komornika właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika, lub jakiegokolwiek innego z terenu całej Polski. Adresy komorników można bez problemu znaleźć w internecie.

Dziękuję. Nurtuje mnie jeszcze jedno, otóż:
Sprawa stoi już 2 miesiące, ponieważ spodziewałam się dalszej interwencji Sądu. Czy to będzie nadal aktualne w tym momencie? I pytanie, czy komornik państwowy przypadający dla mojego miejsca zamieszkania zajmie się sprawą z innego województwa? Gdyż sprawa rozpatrywana była odp. dla miejsca zamieszkania dłużnika.

A jakiej interwencji sądu się Pani spodziewała?

Jeżeli pyta Pani czy nadal "ważny" jest Pani tytuł wykonawczy (nakaz zaopatrzony w klauzulę wykonalności), to odpowiedź brzmi - tak. Będzie ważny jeszcze przynajmniej 10 lat.

Tak, zajmie się Pani sprawą, ale może wiązać się to z koniecznością poniesienia przez Panią dodatkowych, bezzwrotnych kosztów.

Mylnie spodziewałam się, iż Sąd sam rozstrzyga i wzywając zmusza do zapłaty dłużnika. Nie przypuszczałam, że jeszcze przede mną tyle formalności.
Właśnie znalazłam w internecie informację, że dla Komornika przypisany jest rewir działania, obejmujący także miejscowość dłużnika.
Dziękuję Pani za zwrócenie uwagi na mój problem i pomoc. Pozdrawiam.

Powrót