klauzula wykonalnosci.pytanie

• Autor wątku Autor wątku Tomek76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
witam.jesli miałem rozwód w pazdzierniku 2003, a na innym pozwie doczytałem ze klauzula wykonalnosci jest z dnia 4 grudnia 2003, to czy alimenty które płaciłem przez pazdziernik, listopad i grudzien sa wazne?chodzi mi ze w tych miesicach zapłaciłem o 150 mniej niz powinienem(jednego miesiaca), a teraz mam komornika na głowie.wiec jesli wyrok sadu jest zaopatrzony w klauzule wykonalnosci na grudzien czy ta kwota zaległosci wchodzi w rozliczenie komornicze?dziekuje czy to prawda ze alimenty sa wazne od chwili gdy w pozwie jest nadana klauzula wykonalnosci tego wyroku?

Ma pan obowiązek świadczyć alimenty w wysokości i terminach wskazanych w orzeczeniu sądu. Data nadania klauzuli wykonalności nie ma tu nic do rzeczy. Klauzula ma tylko takie znaczenie, że dopiero po jej nadaniu można na podstawie wyroku (tytułu wykonawczego) wszcząc egzekucję.

dziekuje.to chcialem wiedziec.a jeszcze jedno pytankie?jesli pozew rozwodowy był w pazdzierniku a uprawomocnił sie w listopadzie to prawnie alimenty powinienem płacic od padziernika czy listopada?p.s płaciłem i płace, nie uchylam sie od obowiazku.pozdrawiam

Odpowiedź na swoje pytanie powinien Pan znaleźć w treści wyroku. Tam będzie napisane, od jakiego momentu winien Pan płacić alimenty.

Pozdrawiam.

Powrót