Klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku Monika Czarna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika Czarna

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam mam takie pytanie w 2012 roku byl nakaz zaplaty upominawczy dlaczefo dopiero w 2017 jest data klauzuli wykonalnosci a dzis dopiero przyszło od komornika ? W pismie jest yo informacja ze w 2017 roku bylo wydane postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalnosci juz w sadzie rejonowym .. Czy taka klayzula nie jest wydawana w 30 dni od nakazu upominawczego?

Jeżeli był to nakaz zwykły, a nie z EPU to wierzyciel może złożyć wniosek o nadanie klauzuli wykonalności kiedy chce i nie jest ona nadawana z urzędu.

Anetka96 napisał:
Jeżeli był to nakaz zwykły, a nie z EPU to wierzyciel może złożyć wniosek o nadanie klauzuli wykonalności kiedy chce i nie jest ona nadawana z urzędu.

Nie mam pojęcia jaki to był nakaz ... Przyszło pismo od komornika i tam pisze ze nakaz upominaeczy byl z sadu elektronicznego w 2012 a ten nakaz tak jakby z sadu rejonowego tam chyba nadano wykonalnosc ale zeby az 5 lat pozniej ? Jak to ogolnie z tymi sądami elektronicznymi ogolnie tam jest odrazu klauzula?

Klauzula jest z urzędu, ale to nie oznacza od razu i zdarza się, że sprawy ciągną się latami.

Zresztą to akurat nic dziwnego, mogli wystąpić na przykład o klauzulę na siebie - w między czasie dług mógł być sprzedany.

Nie mam pojęcia jaki to był nakaz ...
To go zobacz, przecież otrzymałaś - inaczej nie mógłby się uprawomocnić, chyba, że zignorowałaś awiza.

Syphar napisał:
Zresztą to akurat nic dziwnego, mogli wystąpić na przykład o klauzulę na siebie - w między czasie dług mógł być sprzedany.

To go zobacz, przecież otrzymałaś - inaczej nie mógłby się uprawomocnić, chyba, że zignorowałaś awiza.

Na piśmie od komornika pisze ze nakaz był w 2012 roku z sądu w lublinie elektroniczny nie mam pojęcia gdzie tata mógł schować taki nakaz bo to 6 lat szukam ale nic z sądu rejonowego napewno nic nie dostał wcześniej a w piśmie od komornika pisze ze we wrzesniuntego roku było postanowienie o uprawomocnieniu klauzuli

Dokładnie to pisze tak : Nakaz zaplaty w elekyronicznym postępowaniu upominawczym 28.09.2012 data klauzuli 28.09.2017 a ppd spodem pisze postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalnosci postanowienie sadu rejonowego 26.09.2017 data klauzuli 26.09.2017 pismo pd komornika przyszlo 18.10.2018

Załóż konto w e-sądzie i ustal, na jaki adres ten nakaz poszedł. Jeśli na nieprawidłowy - składaj sprzeciw z zarzutem nieprawidłowego doręczenia nakazu wraz z dowodami na adres prawidłowy w dniu wydania nakazu, a nadto wnioskiem o doręczenie pod adres aktualny oraz wydanie zaświadczenia o skutecznym złożeniu sprzeciwu.

I z zaświadczeniem do komornika w celu umorzenia egzekucji.

Powrót