Klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku kracken32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kracken32

Użytkownik
Odpowiedzi
112
Jakis, dłuższy czas temu złożyłem wniosek o klauzule oraz doręczenie tytułu wykonawczego.
Sąd rozpatrzył jako nowa sprawę na niejawnym, przyszło do mnie nieprawomocne postanowienie o nadaniu oraz uzasadnienie.
Czy żeby dostać prawomocna klauzule muszę skladac kolejny wniosek? W sądzie słyszę raz ze potrzebny jest kolejny, drugi raz ze trzeba czekać, a od uprawomocnienia minęło już 2 tygodnie a nawet nie zostało wysłane, komornik stwierdził iż nie może podjąć się egzekucji na podstawie postanowienia o nadaniu(brak pieczątki)

nie może podjąć się egzekucji na podstawie postanowienia o nadaniu(brak pieczątki)

Zgodnie z art. 776 Kodeksu postępowania cywilnego podstawą egzekucji jest tytuł wykonawczy. Tytułem wykonawczym jest tytuł egzekucyjny zaopatrzony w klauzulę wykonalności.

Sęk w tym, iż nie jest to chyba klauzula.
We wniosku założyłem tytuł egzekucyjny z wnioskiem o doręczenie wierzycielowi tytułu wykonawczego, a dostałem wyłącznie postanowienie o nadaniu klauzuli. Nie został zwrócony tytuł egzekucyjny, nie ma żadnej pieczątki

Ostatnia edycja:
Musisz ponowić wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wydanemu orzeczeniu z dnia ... , sygn. akt ... oraz doręczenie tytułu wykonawczego obejmującego odpis niniejszego orzeczenia sądowego zaopatrzonego w klauzulę wykonalności.

Wanda67 napisał:
Musisz ponowić wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wydanemu orzeczeniu z dnia ... , sygn. akt ... oraz doręczenie tytułu wykonawczego obejmującego odpis niniejszego orzeczenia sądowego zaopatrzonego w klauzulę wykonalności.

Po kilku telefonach do sądu powiedzieli ze wyślą to na dniach.
Gwoli ścisłości, mogę zapytać czemu tak to wyglada? Skoro złożony był wniosek o doręczenie tytułu wykonawczego, on nie został doręczony, czemu miałbym ponawiać wniosek?

Nie musisz ponawiać. Wystarczy nieco zdyscyplinować sąd poprzez, na przykład odpowiednie pismo ponaglające albo właśnie poprzez telefon do sekretariatu.

Powrót