Klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Kto występuje o nadanie klauzuli wykonalności ?
Strona postępowania ?

Klauzula jest z zasady nadawana na wniosek wierzyciela. W niektórych przypadkach sąd nadaje z urzędu

W przypadku gdy wierzyciel wystąpił o nadanie klauzuli wykonalności po terminie a sąd nadał tą klauzule to czyja jest wina że ta klauzula została nadana ?

z tego co się orientuje, kiedyś sprawy przedawniały się po 10 latach, potem zostało to zmienione na 6 lat.
Gdy już obowiązywał przepis 6 lat, została nadana klauzula wykonalności gdy minęło 9 czy 10 lat od zdarzenia, którego dotyczyła sprawa.
Mniej więcej tak ja rozumiem że było to "po terminie".

To nie jest tak że z chwilą wejścia nowego terminu wyroki sprzed wejścia w życie zmiany zmieniły termin z 10 na 6 lat. To po pierwsze. Po drugie nie liczy się przedawnienia od zdarzenia którego dotyczyła sprawa tylko od wydania wyroku. Plus są kroki które powodują zawieszenie terminu przedawnienia.
Musiałbyś dokładnie sprawdzić daty kiedy co miało miejsce żeby mieć pewność że doszło do przedawnienia.

z tego co pamiętam w mojej sprawie około 9 lat czy nawet więcej się nic nie działo, w międzyczasie wszedl nowy termin przedawnienia 6 lat i mimo wszystko mnie dopadli.
Jeżeli wszedł nowy termin 6 lat to chyba sprawy sprzed sześci lat nie powinny być egzekwowane ?
Mam racje ?

Nie masz. Jak już pisałem wyroki sprzed wejścia w życie nowego terminu sześciu lat będą liczone inaczej w zależności ile zostało do przedawnienia w dniu zmiany przepisu. W niektórych przypadkach bieg 6 lat będzie liczony od dnia wejścia w życie zmiany. Bez konkretnych dat nie da się tego określić.
A i to że ty nie wiesz czy coś się działo w sprawie nie oznacza że nic się nie działo.

a z którego to przepisu wynika że kiedyś było 10 lat a teraz jest 6 lat ?
Czy nie jest tak że po wejściu ustawy w danym dniu to od tego dnia jest stosowana ustawa korzystniejsza dla człowiek, który został uznany winnym ?

Krokodyl11 napisał:
Czy nie jest tak

Nie jest, prawo nie działa wstecz. A może wykażesz trochę własnej inicjatywy i poszukasz odpowiedzi na własną rękę ? Informacje z jakiego art. Wynikają terminy przedawnienia łatwo znajdziesz w internecie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Krokodyl11 napisał:
a z którego to przepisu wynika że kiedyś było 10 lat a teraz jest 6 lat ?
Czy nie jest tak że po wejściu ustawy w danym dniu to od tego dnia jest stosowana ustawa korzystniejsza dla człowiek, który został uznany winnym ?

Art. 125 KC.
W ustawie zmieniającej ustawodawca określił jak należy traktować roszczenia powstałe przed wejściem w życie tej zmiany.

Owner99 napisał:
Art. 125 KC.
W ustawie zmieniającej ustawodawca określił jak należy traktować roszczenia powstałe przed wejściem w życie tej zmiany.
A jak wygląda sprawa z roszczeniami, które powstały w 2016 roku ?
Nie stosuje się w takich przypadkach Art. 4. §1. Kodeks karny. ?
Czy przedawnienie z 1 lipca 2016 r. (przykładowa data) jest dnia 2 lipca 2022 r. czy 31 grudnia 2022 r. ?

Ostatnia edycja:
Nie, ponieważ art. 4 tyczy się orzekania, czyli jeżeli zmiana nastąpiłaby w trakcie trwania sprawy przed jej rozstrzygnięciem.
Jeżeli dobrze liczę to według ustawy zmieniającej dług z 1 lipca 2016 roku przedawni się 31 grudnia 2024roku.

Owner99 napisał:
Jeżeli dobrze liczę to według ustawy zmieniającej dług z 1 lipca 2016 roku przedawni się 31 grudnia 2024roku.
A nie 31 grudnia 2022 roku ?

Rozumiem że czy prawmocny wyrok w sprawie był 1 lipca 2016 r. czy 7 marca 2016 r. czy 19 listopada 2016 r. to każdy z tych długów przedawni się 31 grudnia 2022 r. ?
Mam racje ?

Nie, 2024 r. Okres 10 lat będzie w tym przypadku skrócony ale nie do 6 a do 8 lat.

Owner99 napisał:
Nie, 2024 r. Okres 10 lat będzie w tym przypadku skrócony ale nie do 6 a do 8 lat.
Moge prosić o dokładniejsze wytłumaczenie.
Wyroki z jakiego okresu mają termin przedawnienia 6 lat a które 10 lat ?

Czy przedawnienie jest gdy minie równe 6 lat od dnia ogłoszenia prawomocnego wyroku czy jest ono gdy minie 31 grudnia roku, w którym mija 6 lat od dnia ogłoszenia prawomocnego wyroku ?

Zgodnie z ustawą zmieniającą:

Przepis prawny:

Art. 5. 1. Do roszczeń powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy i w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy przepisy ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą. 2. Jeżeli zgodnie z ustawą zmienianą w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg terminu rozpoczął się przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.”

Moge prosić o wyłumaczenie, co to za ustawa, nie spotkałem się jeszcze nigdy z taką czy podobną.

Który fragment tej ustawy dotyczy mojej sytuacji ?

Ustawa z dnia 13 kwietnia 2018 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw dotycząca zmiany przepisów w zakresie przedawnienia roszczeń.

Ciebie dotyczy fragment zacytowany powyżej, ale możesz przeczytać całość.

Owner99 napisał:
Ciebie dotyczy fragment zacytowany powyżej, ale możesz przeczytać całość.
Dzięki za odpowiedź,
niestety przyznam że nie do końca rozumiem tą ustawe dotycząca zmiany przepisów w zakresie przedawnienia roszczeń.
Nie jestem prawnikiem

Powrót