Klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Po krótce jeżeli termin przedawnienia według poprzedniej wersji 10 letniej przypada później niż 6 lat od wejścia zmiany to jest skracany i liczy się 6 lat od wejścia ustawy, czyli 2018 roku. Jeżeli jest krótszy to zostaje jak jest.

Owner99 napisał:
Po krótce jeżeli termin przedawnienia według poprzedniej wersji 10 letniej przypada później niż 6 lat od wejścia zmiany to jest skracany i liczy się 6 lat od wejścia ustawy, czyli 2018 roku. Jeżeli jest krótszy to zostaje jak jest.
a hipotetycznie
gdy dług jest z 2013 roku
yo zgodnie ze starą ustawą przedawniłby się w 2023.
natomiast zgodnie z nową ustawą w 2024 ?

2024 napisałem dlatego gdyż jest to 6 lat od 2018 roku

Przeczytałeś co napisałem? Skoro przedawnienie kończy się w 2023 to jest to okres krótszy niż 6 lat od 2018 roku, prawda? W takim przypadku termin pozostaje, czyli 2023.

Każdy dług z 2016 roku, bez wzgledu na ta w którym był miesiącu, przedawni się 31 grudnia 2024 roku.
Tak ?

Dzięki

a ustawy zmieniające to coś normalnego bo przyznam że wcześniej o takiej nie słyszałem

Każda ustawa zmieniająca inną ustawę jest ustawą zmieniającą. Powiedziałbym że większość ustaw to ustawy zmieniające.

Owner99 napisał:
Każda ustawa zmieniająca inną ustawę jest ustawą zmieniającą. Powiedziałbym że większość ustaw to ustawy zmieniające.

ale podałeś dwie ustawy, jedna z której wynika jak się przepisy zmieniły i druga, która wyjaśniała sytuacje gdy roszczenia powstały przed wejściem ustawy, które jeszcze nie były przedawnione. Z ustawą wyjaśniająca spotkałem się pierwszy raz.

Nie ma jakiejś ustawy analogicznej do Art. 4. §1., którą tu można by było zastosować w tej konkretnej sytuacji ?

Gdzie ja podałem dwie ustawy? Podałem jedną ustawę.

Krokodyl11 napisał:
druga, która wyjaśniała sytuacje gdy roszczenia powstały przed wejściem ustawy, które jeszcze nie były przedawnione. Z ustawą wyjaśniająca spotkałem się pierwszy raz.
To jedna ustawa, która zawiera przepisy przejściowe.

Polecam https://isap.sejm.gov.pl/. Szukamy tam interesującej nas ustawy i dla danej ustawy możemy znaleźć inne ustawy, które ją zmieniają, tekst jednolity oraz tekst ujednolicony (czyli zmieniony zgodnie z ustawami zmieniającymi, które uchwalono po ostatnim wydaniu tekstu jednolitego).

Moja sprawa dotyczy wyroku, który uprawomocnił się w listopadzie 2016 r.
Opłaciłem należność wynikającą z wyroku w 2021 r. to był pierwszy przelew, który zatytułowałem należność wynikająca z wyroku i sygn akt. Zapłaciłem również odsetki za zwłoke to był drugi przelew. Zatytułowałem odsetki za ostatnie trzy lata.
Przysłałem do sądu oraz stronie powodowej potwierdzenia obu przelewów. W zeszłym roku stwierdzili że jestem im jeszcze winny jakieś odsetki.
Kilka dni temu prawnik strony powodowej wystąpił o klauzule wykonalności, sądze że chcą sprawe oddać do komornika. Od razu złożyłem do sądu na piśmie kopie przelewów i wystąpiłem o niewydawanie nikomu klauzuli wykonalności.

Czy dobrze zrobiłem ?
Co powinienem z jeszcze zrobić w tej sprawie ?

a gdy mam poważna podejrzenia co do legalności prawomocnego wyroku, dowiedziałem się o nich kilka lat po tym jak zapadł w/w wyrok.

Co moge w tej sytuacji zrobić ?

Jest coś takiego jak powództwo przeciw egzekucyjne i z tego prawa możesz skorzystać jeśli masz podejrzenie, że wierzyciel chce egzekwować nieistniejące zobowiązania.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
powództwo przeciw egzekucyjne

a czy nie jest ono później tzn. na etapie komorniczym ?

Mass1910 napisał:
wierzyciel chce egzekwować nieistniejące zobowiązania.
Ja jeszcze nie wiem czy te zobowiązania są nieistniejące, mam tylko podejrzenia że wyrok jest niezgodny z prawem. Sądze że bede musiał to udowodnić. Po tym jak zapadł prawomocny wyrok i druga strona wystąpiła o klauzule wykonalności co najlepiej powinienem zrobić ?

Ostatnia edycja:
Jak wyrok może być niezgodny z prawem? Jeśli przegrałeś sprawę to najlepiej pogodzić się z oceną Sądu, a jeśli wierzyciel będzie chciał dochodzić na etapie egzekucji komorniczej zobowiązań, które nie istnieją to jest powództwo przeciw egzekucyjne.

Ostatnia edycja:
a o ile wyrok jest nielegalny, czy są w nim braki to wtedy mozna jakoś zablokować wydanie klauzuli wykonalności ?

Przestań trollować

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Przestań trollować
Ja nie trolluje tylko pytam, dla mnie sprawa jest poważna. Prosiłbym o nie pisanie tego typu uwag. Jeżeli nie znasz odpowiedzi na moje pytania lub nie chcesz odpowiadać, to nie odpowiadaj.

Z góry dziękuje za spełnienie mojej prośby.

Powrót