Klient nie odbiera samochodu

• Autor wątku Autor wątku domel2411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domel2411

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Do prywatnego warsztatu(czyt.osoby fizycznej) zgłosił się klient z zapytaniem,czy nie udostępnię mu miejsca do restauracji auta na 2 miesiące. Zgodziłem się na jakiś skromnych warunkach finansowych,umowa ustna. Robił auto przez miesiąc,potem pojawiał się rzadziej,aż w końcu nie pokazał się wcale. Nie ma z nim żadnego kontaktu,a auto zajmuje mi miejsce w garażu(właściwie karoseria bez tablic rej).
Pytanie:
Czy mogę to auto wystawić na zewnątrz przed posesję,gdzie pogoda i ludzie pewnie je zaraz zdewastują? Czy nie poniosę za to kary jak właściciel się zgłosi za pół roku?
Ewentualnie co mogę w tej sytuacji zrobić?
Do klienta miałem tylko nr tel i imię i nazwisko,umowy na papierze nie zawierałem. Może i policja by ustaliła jego personalia,ale nie wiem,czy zajmują się takimi sprawami.

Może i policja by ustaliła jego personalia,ale nie wiem,czy zajmują się takimi sprawami.
W sporach cywilnych nie.

Czy mogę to auto wystawić na zewnątrz przed posesję,gdzie pogoda i ludzie pewnie je zaraz zdewastują?
Formalnie niestety nie wolno Ci naruszyć posiadania (czyli wystawić tej karoserii, a w szczególności w taki sposób, żeby została zniszczona). Możesz natomiast naliczyć mu, gdy się pojawi, opłatę za bezumowne korzystanie z przedmiot najmu, licząc od dnia zakończenia umowy.

Powrót