klient nie odbiera składanych zamówień

• Autor wątku Autor wątku nihasi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nihasi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem sprzedawcą w sklepie internetowym. Mam ogromy problem z jedną osobą, która pod wieloma nazwiskami składa zamówienia i nigdy ich nie odbiera. Nim to odkryłam, naskładała zamówień na kilkadziesiąt tysięcy, sprowadziła dla tej osoby krzesła pod jej zamówienie o wartości 16 tysięcy złotych - zawsze wybiera odbiór osobisty albo wysyłkę za pobraniem. Czy mam możliwość, w świetle nowej ustawy, zmienić zapis w regulaminie sklepu, że np. przy zamówieniach na kwotę 1000 zł i większą mogę zmienić formę płatności z pobrania na przelew? Może jest jakaś inna opcja dzięki której uchronię się przed takimi osobami?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Czy mam możliwość, w świetle nowej ustawy, zmienić zapis w regulaminie sklepu, że np. przy zamówieniach na kwotę 1000 zł i większą mogę zmienić formę płatności z pobrania na przelew?
Wydaje mi się, że masz prawo zażądać zadatku odkąd ten przepis istnieje. Drugą opcją jest to, że jeśli ta osoba nie odstąpi skutecznie od umowy to masz prawo ją egzekwować tj wezwać do odbioru rzeczy i zapłaty. Trzeba tylko ustalić kim naprawdę jest i tu się zaczyna problem...

Dziękuję za odpowiedź. Obawiam się, że zadatek nie wchodzi w rachubę, gdyż to będzie związane z podpisaniem dodatkowej umowy z Klientem. Ci uczciwi Klienci nie będą chcieli się na to zgodzić. Pozostaje kwestia - czy ja będę mogła odmówić realizacji zamówień jeśli taki zadatek nie zostanie wpłacony i na jakiej podstawie? Kwestię o nieskutecznym odstąpieniu od umowy zgłębię - to może być ciekawe.

Pozdrawiam.

Obawiam się, że zadatek nie wchodzi w rachubę, gdyż to będzie związane z podpisaniem dodatkowej umowy z Klientem.
A dlaczego dodatkowej umowy?

Pozostaje kwestia - czy ja będę mogła odmówić realizacji zamówień jeśli taki zadatek nie zostanie wpłacony i na jakiej podstawie?
Wydaje mi się, że tak - zgodnie z 491 KC lub samą umową.

Jeśli klient składa zamówienie, w koszyku klika zamawiam z obowiązkiem zapłaty (czyli to już jest umowa). Odzywam się do klienta, że zrealizuję mu zamówienie, ale przy przedpłacie zadatku, czy w związku z tym nie jestem zobowiązana przedłożyć mu nowej umowy, w której znajdzie się info o zadatku. Wyczytałam też, że nie mam prawa żądać przedpłaty od klienta jeśli ten chce płacić przy odbiorze.

Jeśli klient składa zamówienie, w koszyku klika zamawiam z obowiązkiem zapłaty (czyli to już jest umowa).
Ale można zmienić kod strony (lub koszyka), by automatycznie naliczała zadatek jaki należy wpłacić, zgadza się?

Wyczytałam też, że nie mam prawa żądać przedpłaty od klienta jeśli ten chce płacić przy odbiorze.
A gdzie tak jest napisane?

gryffinian napisał:
Ale można zmienić kod strony (lub koszyka), by automatycznie naliczała zadatek jaki należy wpłacić, zgadza się?

zgadza się.

A gdzie tak jest napisane?

https://prokonsumencki.pl/blog/czy-...em/?nabw=0&utm_referrer=https://www.google.pl

w trzecim akapicie jest napisane, że nie ma takiego obowiązku, ale po przeczytaniu tekstu do końca mam wrażenie, że jednak jest:

"Pamiętajmy – umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia. Przedsiębiorca nie może sprzedawać przez Internet tylko z opcją płatności przelewem".

Pozdrawiam.

Dziękuję za pomoc. Gdyby nasunęły mi się dodatkowe zapytania pozwolę sobie na kontakt.

Dobrej nocy.

Powrót