Klient nie odebrał paczki a koszty dostawy

• Autor wątku Autor wątku lothar61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lothar61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

Zwracam się z następującym pytaniem. Sprzedajemy dosyć drogi towar - (mierniki elektroniczne) na allegro i oferujemy darmową wysyłkę produktu. Klient zamówił jeden produkt, wpłacił pieniądze, a my wysłaliśmy do niego towar. Niestety według kuriera podany adres odbioru przez klienta był nieprawidłowy. Paczka właśnie wróciła do nas.

Reasumując:
Zapłaciliśmy za wysyłkę towaru (darmowy kurier wliczony w cenę towaru),
Zapłaciliśmy za zwrot towaru do naszej siedziby (sortowania-> nasza siedziba)

Czy możemy obciążyć klienta kosztami nieodebranego produktu? Klient domaga się zwrotu całości kwoty lub ponownej wysyłki za darmo(!). W takiej sytuacji może przecież robić to w nieskończoność.

Nie potrafię wytłumaczyć klientowi, że jednak my płacimy za dostawę, jest ona tylko wliczona w cenę.

Pozdrawiam serdecznie forumowiczów

Zapis w regulaminie, zapewne nieczytany przez nabywce uprzednio..;) Prosze sobie takowy wprowadzic i na tej podstawie żądać zapłaty za przesyłkę. Proszę pamiętać o terminie przedawnienia.. - 2lata

Ma gryffinian regulamin? Wpisać sobie po cichu podpunkt np.8.1 Wysyłka za 0zł jest opłatą promocyjną i obowiązuje tylko wówczas, gdy przesyłka zostanie odebrana przez klienta w ciągu 7dni roboczych. W przeciwnym wypadku opłata za pakowanie, opisanie i przyszykowanie towaru do wysyłki wynosi 20zł + vat. 8.2 W przypadku nieodebrania przesyłki przez klienta w ciągu 14dni (awizo), cała procedura zwrotu jest wyceniana na 5x stawkę z p.8.1
8.3 Klient dokonując dobrowolnie zamówienia w naszym sklepie zgadza się na powyzsze warunki.

Wpisać sobie po cichu podpunkt np.8.1
Sugerując dopisanie sobie punktu regulaminu wysyłki i twierdzenie, że był podpada pod:

Regulamin forum:
§9 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje, a w szczególności obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność lub zmierzające do naruszenia praw innych osób.

cała procedura zwrotu jest wyceniana na 5x stawkę z p.8.1
405 KC

oj, nie błędna interpretacja..

405kc dotyczy całkiem czego innego, w przedmiotowym przypadku przecież zamówienie zostało obsłużone - ktoś odebrał choćby telefon i rozmawiał z klientem 15min. Towar został zapakowany, następnie zamówiony kurier - chyba, że sam przyjechał :), Następnie ktoś zapłacił za tego kuriera..
Niestety w dobie zakupów internetowych takie praktyki (nieodbieranie towaru) są codziennością. Znam jeszcze gorsze.. Klienci zamawiają towar następnie korzystają z niego przez weekend, tydzień, wieczór i następnie pakują i zwracają towar.. i jak tu z takimi walczyć??? Jeżeli uważa Pan, że to nieetyczne, proszę zacisnąć zęby i być mądrzejszym na przyszłość!

Ja jestem zdania, że z pewnymi zachowaniami - chamskimi zachowaniami, jeśli chcemy edukować innych, to tylko chamstwo za chamstwo...- inaczej sie nie da.. Prosze spróbować zadzwonić do takiego klienta i wytłumaczyć mu spokojnie, że został poniesiony koszt 2x9zł za wysyłkę towaru. Zobaczy Pan co odpowie.. - ja już wiem, bo miałam wiele sytuacji podobnych..:cool:

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
405kc dotyczy całkiem czego innego, w przedmiotowym przypadku przecież zamówienie zostało obsłużone
Dotyczy każdego przypadku pobrania nienależnych pieniędzy.

Niestety w dobie zakupów internetowych takie praktyki (nieodbieranie towaru) są codziennością.
Są, ale konsument bądź adresat nie będący konsumentem ma prawo nie odebrać przedmiotu. Co mu broni?

Klienci zamawiają towar następnie korzystają z niego przez weekend, tydzień, wieczór i następnie pakują i zwracają towar.. i jak tu z takimi walczyć?
Mają prawo jeśli są spełnione odpowiednie przesłanki (Ustawa o Prawach Konsumenta albo umowa). Można jedynie dochodzić wyrównania za użycie przedmiotu ponad zakresem tzw. zwykłego zarządu rzeczą (np zarysowanie przedmiotu).

P.S. Opcja EDYTUJ działa ok 20 minut!

Ostatnia edycja:
"Dotyczy każdego przypadku pobrania nienależnych pieniędzy."
Jeżeli regulamin o tym mówi, to już nie jest nienależne..
"Są, ale konsument bądź adresat nie będący konsumentem ma prawo nie odebrać przedmiotu. Co mu broni?"
Konsument może nie odebrać ale musi naprawić szkodę (ponieść koszt) swoim zachowaniem..

Jeżeli regulamin o tym mówi, to już nie jest nienależne..
Jest nadal jeśli koszt zwrotu wyniósł np 30% pobranej kwoty.

Konsument może nie odebrać ale musi naprawić szkodę (ponieść koszt) swoim zachowaniem..
Podstawa prawna do tego twierdzenia?

@lothar61 może pomyśl też o uregulowaniu na przyszłość tej sprawy z firmą kurierską? Zazwyczaj spotykam się z tym, że w przypadku nieodebrania przesyłki czeka ona na odbiór osobisty w głównej siedzibie firmy, jakimś punkcie etc. Według mnie sam kurier nie dołożył starań żeby dostarczyć paczkę. W porządnych firmach pierw kurier dzwoni i umawia się na konkretny dzień i orientacyjną godzinę. Jeśli są trudności to niekiedy podjeżdża do miejsca pracy lub przekazuje koledze z innego rejonu. W każdym razie można się dogadać. Jak dla mnie wyjaśnienie z nieprawidłowym adresem jest mocno naciągane...

"Jest nadal jeśli koszt zwrotu wyniósł np 30% pobranej kwoty."
Nie nie zapewniam, ze nie jestem juz po takich rozprawach sądowych.. Gdyby to była kwota 3000%, to i owszem..

"Konsument może nie odebrać ale musi naprawić szkodę (ponieść koszt) swoim zachowaniem.."
art. 415 k.c.

karolcia111 napisał:
Wysyłka za 0zł jest opłatą promocyjną i obowiązuje tylko wówczas, gdy przesyłka zostanie odebrana przez klienta w ciągu 7dni roboczych. W przeciwnym wypadku opłata za pakowanie, opisanie i przyszykowanie towaru do wysyłki wynosi 20zł + vat. 8.2 W przypadku nieodebrania przesyłki przez klienta w ciągu 14dni (awizo), cała procedura zwrotu jest wyceniana na 5x stawkę z p.8.1
Co Ty za bzdury wypisujesz i proponujesz???

Przykro mi, ale glupoty ktore wyposujesz wskazuja, ze nie mialas zadnej rozprawy i nie masz pojecia o czym piszesz. Dodatkowo proponujesz falszowanie regulaminu, a i nawet tutaj proponujesz jakies bzdury, ktore sa klauzulami abuzywnymi

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Klient przeprosił za podanie adresu nieaktualnego i sprawa została rozwiązana. Jestem Państwu bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

Nam zależy na tym, by klient był zadowolony. Sam przeprosił za pomyłkę i opłacił koszty ponownej wysyłki. Nie robiliśmy już problemu z opłatą zwrotną (paczka trafiła do nas i zostaliśmy obciążeni opłatą zwrotną). Mówi się trudno. Jeszcze raz pozdrawiam

Powrót