Klient nie płaci, nie odbiera telefonu itp. Co teraz?

• Autor wątku Autor wątku Falkon97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falkon97

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam, mój problem jest taki:
Klient (Spółka Akcyjna) podpisał umowę z nami (Sp zo.o.) na usługę
Usługa została wykonana, zaakceptowana i potwierdzona, faktura wysłana mailem. Tydzień po terminie Klient zapłacił 20% faktury, bez żadnych ustaleń itp po prostu przelał 20%.

Teraz minęły dwa miesiące od terminu, pozostałej kwoty nie przelał, nie odbiera telefonów, jego sekretarka za każdym razem gdy uda nam się do niej dodzwonić twierdzi, że sprawę przekazała.

Wysłaliśmy wezwanie do zapłaty 3 tygodnie temu z terminem, nic nie przelał, mamy potwierdzenie odebrania wezwania (żółta kartka z poczty).

Co zrobić? Kwota do zapłaty to 5 tyś + vat.

ps. rozmawiałem z KRD, ale coś myślę, że po 3 miesiącach będę uboższy o 450 pln, a sprawy i tak nie załatwią

Dziękuję za pomoc, Hubert

ok tak też i wyczytałem. Mam jeszcze kilka pytań amatora tzn
Rozumiem, że będzie to tryb uproszczony czyli nie na żadnym druku tylko "ręcznie" piszę pozew w postępowaniu nakazowym, dowiedziałem się, że kwota powyżej 5 tyś to opłata w wysokości 250 pln, listem poleconym można wysłać.... Czy coś pominąłem, jeszcze? Dziękuję za uwagi.

na druku, możesz komputerowo
Falkon97 napisał:
piszę pozew w postępowaniu nakazowym,
Art. 19. 1. Połowę opłaty pobiera się od sprzeciwu od wyroku zaocznego i od wniosku o uchylenie europejskiego nakazu zapłaty.
2. Czwartą część opłaty pobiera się od:
1) pozwu w postępowaniu nakazowym;

hmm czyli nie rozumiem w Krakowie w Sądzie Gospodarczym powiedzieli mi, że jest stała opłata od kwoty roszczenia 250 pln. Czyli co mam zrobić zapłacić 250 pln czy 1/4 tego 250 pln?
A ten druk to skąd się bierze tzn co wpisać w sieci, żeby taki druk znaleźć? Bo znalazłem przykład - http://g.infor.pl/wj/portal/wieszjak.pl/pozwy/wzory-pozwow/poz_nak.pdf

ale rozumiem, że tak nie, tylko na druku?

Dziękuję za pomoc. HK

Albo nakazowe, albo uproszczone. Jak uproszczone to na druku "P" i kwota 250 zł, jak nakazowe to normalnie i opłata 1/4 z 5% wartości sporu. Albo znajdźcie jakiegoś radcę który Wam to za koszty zastępstwa zrobi.

ok teraz chyba w miarę wszystko jasne. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Hubert

może pytanie głupie, ale nie wiem.... czy jako prezes sp z oo pisząc pozew w postępowaniu nakazowym zaczynam ten pozew jak? "Reprezentując Spółkę wnoszę o:...." czy "Jako Prezes sp z o.o. wnoszę o:" a ponieważ mamy w KRS dwuosobową reprezentację to czy mamy pozew też dwuosobowo "pisać"?
dziękuję za pomoc...

Jeżeli do reprezentacji potrzeba dwóch osób, to pozew również musi być podpisany przez dwie osoby.

no i druki formularzy się zmieniają więc zacznij wypełniać na nowych

No ale ja piszę pozew normalny w nakazowym tak jak ktoś mi napisał na górze, więc nie na drukach... Czy źle robię?

Ostatnia edycja:
Eee... przepraszam bardzo, może czegoś nie zauważyłem, ale na jakiej podstawie Falkon98 miałby dostać nakaz zapłaty w nakazowym? Poza tym skąd twierdzenie, że albo nakazowe albo uproszczone?! Istnieje możliwość krzyżowania się postępowań. Może być nakazowe i uproszczone zarazem. Uproszczone jest obligatoryjne (jeśli zachodzą przesłanki), nakazowe fakultatywne. Jeśli jest uproszczone, to pozew musi być na formularzu.

hmm no nic, a czy w takim razie mógłby ktoś potwierdzić na jakim formularzu dokładnie musimy to napisać jako zarząd dwuosobowy spółki z oo Czy na formularzu "P"?

Tak, na formularzu P, wybacz, ale człowiek czasami całej procedury nie pamięta. Ale tam będą też inne opłaty

Powrót