P
Penumbral
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry,
wykonuje usługi budowlane.
Umówiłem się z klientem na wycenę prac, powiedzmy montaż brodzika za 200 złotych.
Klient zadzwonił następnego dnia pytając się czy nie mógłbym zamocować umywalki, a z brodzikiem rozmyślił się na ten moment.
Po wykonaniu usługi powiedziałem swoją cenę tj. 150 złotych.
Klient powiedział, że tyle nie zapłaci i jego zdaniem nie należy mi się więcej jak 100 złotych.
Podsumowanie.
Klient wiedział ile kosztuje inna usługa.
Cena za wymianę umywalki nie była ustalana przed montażem.
Kiedy po skończeniu usługi powiedziałem cenę klientowi, który wcześniej o cenę nie pytał, nie zapłacił mi pełnej kwoty.
Co teraz?
Czy klient powinien mi zapłacić pełną kwote?
Czy powinienem wystawić mu fakturę na kwotę 150 złotych
Czy powinienem wziąć 100 złotych i pokwitować to klientowi i później domagać się całej kwoty?
Co mogę zrobić w przyszłości, aby się zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami?
Czy można spisać umowę z klientem przed wykonywaniem zlecenia i pobrać zaliczkę? W jaki sposób "poprosić o tę zaliczkę"(termin płatności itp.)?
wykonuje usługi budowlane.
Umówiłem się z klientem na wycenę prac, powiedzmy montaż brodzika za 200 złotych.
Klient zadzwonił następnego dnia pytając się czy nie mógłbym zamocować umywalki, a z brodzikiem rozmyślił się na ten moment.
Po wykonaniu usługi powiedziałem swoją cenę tj. 150 złotych.
Klient powiedział, że tyle nie zapłaci i jego zdaniem nie należy mi się więcej jak 100 złotych.
Podsumowanie.
Klient wiedział ile kosztuje inna usługa.
Cena za wymianę umywalki nie była ustalana przed montażem.
Kiedy po skończeniu usługi powiedziałem cenę klientowi, który wcześniej o cenę nie pytał, nie zapłacił mi pełnej kwoty.
Co teraz?
Czy klient powinien mi zapłacić pełną kwote?
Czy powinienem wystawić mu fakturę na kwotę 150 złotych
Czy powinienem wziąć 100 złotych i pokwitować to klientowi i później domagać się całej kwoty?
Co mogę zrobić w przyszłości, aby się zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami?
Czy można spisać umowę z klientem przed wykonywaniem zlecenia i pobrać zaliczkę? W jaki sposób "poprosić o tę zaliczkę"(termin płatności itp.)?