Klient odmawia wynagrodzenia za prawa autorskie...

• Autor wątku Autor wątku Projektantgraficzny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Projektantgraficzny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

Jestem tutaj nowy, jednak poczytałem parę postów szukając podobnych tematów. Stwierdziłem, że jest to odpowiednie miejsce na tą sprawę...
Ale od początku:

Współpracowałem z nowo powstającą kancelarią odszkodowawczą. Jestem grafikiem komputerowym i między innymi wykonałem dla nich projekt Logo za projekt zapłacili jednak o przeniesieniu praw autorskich nie było mowy z ich strony. Czas leciał, a logo było w użyciu z ich strony.
Nasza współpraca dobiegła końca i upomniałem się o umowę na przeniesienie praw autorskich. Umowę dostałem z dużym opóźnieniem i zaznaczam - w umowie jest zapis o dodatkowym wynagrodzeniu za prawa autorskie.

Wspomniałem wtedy o temacie wynagrodzenia za prawa autorskie. Klient był bardzo zaskoczony i stwierdził, ze nie zapłaci ani grosza i spotkamy się w sądzie, ponieważ za projekt zapłacił. Ale to nadal nie było przeniesienie rpaw autorskich i ani razu nie było o tym mowy wcześniej.
Projekt logo do wyjaśnienia sprawy kazałem mu wstrzymać, ponieważ należy do mnie i mogę z nim robić co zechcę, czy mam rację?

Sprawa przybrała takiego obrotu, ze wypomniał mi projekt strony www który dla niego robiłem. Niestety po jakimś czasie stwierdził, że zatrudnia kogoś innego do wykonania strony - Okej - jego decyzja. I stwierdził, że nagle będzie chciał zwrotu za tą stronę pomimo tego, że nie mamy żadnej umowy i strona była przez niego akcpetowana.

Ostatnie jego słowa brzmiały
" Pamiętaj, że mogę w logo wprowadzić małe zmiany i nic mi nie zrobisz "
- to mi wysłał w wiadomości - ewidentnie sie czegoś obawia.

Co mi doradzicie? Mam iść do sądu? Szczerze to nigdy nie miałem takich problemów. Zawsze umowy sprzedaży praw autorskich były bezproblemowe.

Pozdrawiam Was serdecznie!
I dziękuje z góry za odpowiedź

Projektantgraficzny napisał:
... upomniałem się o umowę na przeniesienie praw autorskich. ...
Po co :?:
... ponieważ za projekt zapłacił. ...
Ale w żaden sposób nie nabył praw autorskich majątkowych, a w doktrynie już od dawna jest ugruntowany pogląd, że za przeniesienie tych praw należy się osobne wynagrodzenie.
... Projekt logo do wyjaśnienia sprawy kazałem mu wstrzymać, ponieważ należy do mnie i mogę z nim robić co zechcę, czy mam rację? ...
Nie, nie masz. Jeśli przygotowany utwór wydałeś do korzystania to zamawiający ma prawo z niego korzystać na podstawie licencji domniemanej z uwagi na brak regulacji dotyczących praw autorskich majątkowych. Aby wypowiedzieć taką licencję musisz mieć uzasadniony interes twórczy lub zostały naruszone warunki licencji, należy pamiętać, ż brak zapłaty nie narusza praw autorskich.

... Pamiętaj, że mogę w logo wprowadzić małe zmiany i nic mi nie zrobisz ...
Ty możesz mu odpisać, że jest w bardzo dużym błędzie bo działanie o którym pisze będzie opracowaniem cudzego utworu ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
... Mam iść do sądu? ...
To już musisz ocenić sam. Na podstawie Twoich informacji prawo jest po Twojej stronie.

PS.
Wielu Twórców, wystawiając rachunek, fakturę popełnia semantyczny błąd wpisując na niej, jako tytuł zapłaty: Projekt .... Wprowadza to w błąd odbiorów nie mających pojęcia o Prawie autorskim. Właściwszym tytułem zapłaty, przy braku regulacji dotyczących praw autorskich majątkowych, jest: Przygotowanie projektu ..., co jednoznacznie wskazuje, że wynagrodzenie dotyczy wyłącznie wykonanej pracy twórczej.

Ostatnia edycja:
Witam i dziękuję za odpowiedź.

Staram się zamieścić każdy ważny szczegół, aby móc również pozyskać dobrą radę.

Faktycznie z tym upomnieniem się o prawa autorskie trochę inaczej przebiegało. Temat był poruszany wieloktortnie, jednak ja upomniałem się, aby wreszcie dostać umowę.

Rozumiem, ze nie mogę nic zrobić z projektem, ponieważ Klient zapłacił tylko za projekt i posiada tzw licencję, która zwykle wygasa po pięciu latach, tak?

Sprawdziłem jednak wyciąg z konta jestem zaskoczony tym, że dwa przelewy zostały wykonane z różnych kont, a tytułu przelewów to "przelew środków". Te przelewy również wysłały inne osoby, ale o tym samym nazwisku. Więc nawet klient nie ma dowodu na zapłątę za projekt, tak?

Będę wdzięczny za dalsze informacje.

Pozdrawiam i życzę udanego dnia

... jednak ja upomniałem się, aby wreszcie dostać umowę. ...
Tylko po co, nie musiałeś.
... Rozumiem, ze nie mogę nic zrobić z projektem, ...
W jakim sensie? Prawa autorskie majątkowe należą do Ciebie, możesz z tego projektu korzystać, rozporządzać nim. Sprawa płatności nie ma nic wspólnego tutaj z Prawem autorskim.

Powrót