klient zlecił naprawę sprzętu i nie odebrał

• Autor wątku Autor wątku dziadol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziadol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Problem tego typu:
Klient zlecił mi naprawę sprzętu, sprzęt został naprawiony, klient poinformowany o zakonczeniu naprawy.
Naprawa wymagała sprowadzenia części z zagranicy, o kosztach został poinformowany i je zaakceptował.
Poniosłem pewne koszty.
Wysłałem 9 lipca do klienta pismo faksem, że od dnia 16 lipca w przypadku niedebrania sprzętu zostanie rozpoczęty okres naliczania opłaty za przechowywanie.
Wcześniej kontaktowałem się z klientem telefonicznie.
Do klienta wysłałem jeszcze kilka pism. Umożliwiałem odbiór bez naliczonej opłaty za przechowywanie. Pisemnie umożliwiałem również odpłatną dostawę we wskazane miejsce.
W moich pismach powoływałem się na art. 180 KC i art. 181 KC o wyzbyciu się własności przez porzucenie i objęciu w posiadanie samoistne z dniem 17 sierpnia 2007.
Z klientem umawiałem się kilkakrotnie telefonicznie na odbiór niestety sprzętu nie odebrał mimo zapewnień.
Niestety na moje pisma klient również nie zareagował. Czy napewno zgodne z prawem będzie takie przejęcie własności sprzętu w myśl art.180 i art.181 KC przy założeniu, że sprzęt jest własnością Sp. z o.o. a naprawę zlecał mi szef/wspólnik, obywatel niemieckiego pochodzenia (niestety nie wiem czy ma polskie obywatelstwo) firma jest polskim oddziałem jakieks tam firmy.
Czy mogę legalnie odsprzedać taki sprzęt.
Ew. czy jest jakiś okres po którym mogę zastosować art. 180 i 181 KC i sprzedać dany sprzęt odzyskując koszty naprawy.
Pozdrawiam.

Naprawde nikt nie poptrafi mi odpowiedzieć?

Proponuję na wszelki wypadek powiadomić o sprawie firmę główną, niemiecką i w wypadku odebrania doliczyć stosowne koszty składowania.
A jeśli nie będzie reakcji, to po upływie 6 miesięcy można spokojnie uznać towar za porzucony.

Powrót