Klientka nie odebrała towaru, czy muszę zwrócić jej pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku DeEs11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DeEs11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, dorabiam sobie sprzedając na facebooku i olx stroje urodzinowe z personalizacją (imię, cyfra itd). Pewna Pani zamówiła u mnie dwa komplety dla córek, niestety poczta przetrzymała je kilka dni i nie doszły na czas (zamiast na piątek doszły w poniedziałek). Klientka nie odebrała paczki, paczka wróciła do mnie. Nie było nic uszkodzone, nawet nie została otwarta. Czy w takiej sytuacji mam obowiązek zwrócić jej pieniądze, jeśli tak, to ile mam na to dni? Zaznaczam, że jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca

Zaznaczam, że jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca
Tu bym nie był taki pewny. Dużo ludzi "dorabia sobie" bez zarejestrowania DG. A brak zarejestrowanej działalności nie jest warunkiem wykluczającym taką osobę z definicji przedsiębiorcy (art 43.1 KC). Niemniej jeśli wykonane rzeczy były spersonalizowane ściśle wg wskazówek zamawiającej (zindywidualizowanych potrzeb) to i tak prawo zwrotu by jej nie przysługiwało.

Ostatnia edycja:
Tak, na ubraniach znalazły się cyfry podane przez nią i imiona. Zaznaczę, że nie odebrałam zwrotu paczki i nie zamierzam

A nie umówiliście się na warunek, że musi je dostać do danego dnia pod rygorem odstąpienia od umowy?

Nie. 11 lutego napisała mi, że jeśli paczka nie dojdzie w ten dzień to zwraca i chce zwrotu pieniędzy, ale ja nie odpowiadam za opóźnienia poczty polskiej. Nie chcę przyjąć tego zwrotu, bo nie ma żadnych wad. Poza tym pisała mi wcześniej, że poza urodzinami, stroje te przydadzą się na sesję zdjęciową w późniejszym terminie.

Z opisu wynika, ze prowadzisz niezarejestrowaną dzialalnosc gospodarczą.

US i ZUS powinny się upomnieć o zaległe daniny...

Akurat w przypadku rękodzieła do pewnej kwoty, US i ZUS nie domagają się daniny

DeEs11 napisał:
Akurat w przypadku rękodzieła do pewnej kwoty, US i ZUS nie domagają się daniny

Podaj podstawę prawną swojego twierdzenia.
Chętnie się czegoś nowego nauczę...

Powrót