Kłopotliwy jeden artykuł....:)

• Autor wątku Autor wątku danceuse:)
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danceuse:)

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam mały problem ze zinterpretowaniem jednego z artykułów Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności brzmi on następująco:

Art. 16
Żadnego z postanowień art. 10, 11, 14 nie można uznać za wyłączające prawo Wysokiej Układającej się Strony do ograniczenia działalności politycznej cudzoziemców.
Np Artykuł 11 (dotyczy wolności zgromadzania się i z zrzeszania)
Czy Artykuł 16 oznacza iz mimo , ze w w artykulach 10,11,14 gwarantowane sa wolnosci slowa, zreszania sie itp. to Państwo i tak ma prawo ograniczyć wolnosci cudzoziemcow( tak sądze, ale nie mam pewności)
czy wręcz odwrotnie mowi on o zakazie ograniczania praw politycznych cudzoziemców? Za każdą pomoc z góry dziękuje!

Moim zdaniem piersza interpretacja. Tak mi wychodzi w wykladni jezykowej tekstu po polsku i angielsku.

Ja również opowiadam się za interpretacją nr 1, tzn. za dopuszczalnością ograniczeń praw i wolności przewidzianych w art 10, 11 oraz 14. Art 17 in fine konwencji doprecyzowuje, że państwo nie może nałożyć ograniczeń "w większym stopniu, niż to przewiduje konwencja". Oczywiście mamy tu duże pole do manewru dla orzecznictwa.
Przykładem takiego ograniczenia może być np. obowiązek autoryzacji przewidziany w polskim prawie prasowym. Cytując artykuł p. Wojciecha Machały (Palestra.2006.7-8.110
Autoryzacja - ograniczenie czy gwarancja wolności słowa? Teza nr 2): "Instytucja autoryzacji nie ingeruje w wolność pozyskiwania i rozpowszechniania informacji, a zarazem zapewnia realizację wolności wyrażania poglądów."

Powrót