Kłopotliwy sąsiad

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna95KRK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna95KRK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Mieszkam na osiedlu zamkniętym, zostawiłam przed swoim samochodem dużą doniczkę z kwiatkiem, która czekała sobie na wywiezienie jej. Złośliwy sąsiad postanowił mi ją wyrzucić bo jak twierdzi to nie moje miejsce i nie mogę zostawiać doniczki przed swoim samochodem. Oczywiście mam dowód w postaci nagrania z kamery. Nie jest to pierwsze złośliwe zagranie ze strony tego sąsiada więc kwestia dogadywania się odpada, niestety.
Pytanie czy mogę go pozwać o zwrot kosztów za doniczkę oraz jej zawartość? Oraz czy otrzymam też od niego zwrot kosztów sądowych w tym ew. koszty prawnicze.
Temat wydaje się błahy ale mam nadzieję, że to w jakimś stopniu utemperuje tego typu zapędy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli za pomocą dowodów wykaże Pani, że doniczka była Pani własnością, miała ona określoną wartość na dzień utraty oraz że konkretna osoba wyrzuciła doniczkę przez co ją Pani utraciła i w konsekwencji poniosła szkodę majątkową to ma Pani duże szanse na uwzględnienie roszczenia odszkodowawczego, zobowiązanie pozwanego do wypłaty odszkodowania równego wartości doniczki z dnia utraty oraz kosztów sądowych (opłaty od pozwu oraz zwrotu kosztów pomocy prawnej wg stawek z rozporządzenia). Sąsiad oczywiście może bronić się próbując wykazać np. że miał prawo wyrzucić doniczkę, że doniczka nie była Pani własnością itd.

Czy jest możliwe udowodnienie, że doniczka była moja oraz wartość tej doniczki? Oczywiście nie mam dowodu zakupu. Jedyne co posiadam to nagranie jak sąsiad zabiera rzecz sprzed mojego samochodu i zostawia ją w śmietniku. To widać bardzo wyraźnie ponieważ monitoring akurat mamy bdb.

Powrót